Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 29.10.2010.
13:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Inflacija opasno izmakla kontroli

Građani Srbije padaju u sve dublju bedu, dinar pada i sve je bliži granici od 110 za jedan evro, inflacija sad već izvesno probija planirane okvire, a nestašice osnovnih životnih namirnica su sve češće. U takvim okolnostima su oči uprte i u Narodnu banku Srbije od koje se očekuje da zaustavi ili makar ublaži sve težu situaciju. "Ključni problem nije kurs dinara, već inflacija koja je među najvećima u Evropi", kaže za "Vesti" ekonomista Goran Nikolić.

Goran Nikolić

Da li verujete u prognozu da će dinar dodatno pasti prema evru, čak do granice od 120?
- Ne verujem da će u toj meri pasti dinar, ali će svakako još gubiti vrednost prema evru. Međutim, ne verujem da će Vlada dopustiti preveliki pad, mada joj sadašnji u izvesnoj meri odgovara.

Budući da je centralna banka objavila da će inflacija biti nešto veća od planirane, onda se i ona po svemu sudeći ponaša relaksiranije kada je u pitanju kurs.


A gde je granica?
- Nema određene granice da bi se moglo reći 110, 115 ili 120 dinara. Ključni problem nije kurs, već inflacija. A ona je izmakla kontroli.


Ima li Narodna banka instrumenata da zaustavi pad dinara?
- Ima, i to je količina dinara u opticaju. Ako dinara ne bude previše, neće biti prostora tražnji za devizama. Mislim da Vlada to zna i da će se proces zaustaviti, a relativno uskoro će doći i novac od 'Telekoma Srbija', što će biti veliki priliv deviza i sigurno će uticati na smirivanje kursa dinara prema evru.

Država se igra

 

Zašto Vladi u izvesnoj meri odgovara viša inflacija?
- Inflacija je omogućila praktično državi da obavi rebalans budžeta. Sam rast cena podiže poreske prihode, s jedne strane, a s druge strane diže nivo bruto društvenog proizvoda.

 

Međutim, rast cena i kursa utiče na standard građana, a naročito na one koji su se zadužili u stranoj valuti i to je realan problem.

Ima i drugih instrumenata u rukama Narodne banke, pre svega povećanje referentne kamatne stope, i ta će mogućnost sigurno biti upotrebljena.

Referentna kamata trebalo bi da se poveća za još 1,5 odsto da bi blagajnički zapisi države bili atraktivni za banke, i da se preorijentišu na dinare. Ali svako povećanje ove kamate daje efekte tek nakon nekoliko meseci.

Zbog čega mislite da je inflacija veći problem od kursa?
- Zato što imamo jednu od najvećih inflacija u Evropi i izvesno je da će ona preći ove godine gornju granicu od osam odsto, a i MMF je u pravu kada upozorava da će ona i iduće godine biti visoka. Vlada će zbog toga verovatno povećati taj koridor planirane inflacije u 2011. godini.


Da li centralna banka može sama da utiče na kontrolu inflacije, kao što postoji uverenje u javnosti?
- Naravno da ne može, niti je to u bilo kojoj državi moguće. Država ima svoje instrumente koji utiču na visinu inflacije, i to su pre svega kontrolisane cene, poput struje, goriva, gasa i slično. Ako Vlada ne dopusti to povećanje, može se računati sa kontrolom inflacije.


Da li bi NBS morala žešće da brani dinar intervencijama na deviznom tržištu?
- Centralna banka je morala mnogo žešće da brani dinar i nije smela da dozvoli da srednji kurs evra pređe 105 dinara za evro.

POVEZANE VESTI

Petak 29.10.2010. 18:13
Referentna kamatna stopa da se poveca za 1.5 % i inflacija je negde oko 8%. 1. kolika je trenutna ta ciljna kamata - nisi rekao a i ja neznam pa cu da preskocm a 2. ti kazes oko 8 %, a ja da ti neznash sta pricas jer je u ovom mesecu presla samo u prehrambenom sektoru vise od 15%. O cemu mi pricamo ovde? Vestacki kurs se odrzava na granici hiperinflacije vec 2 godine i iznosi negde oko 140 din za evro, pukne li devizni kurs necemo biti daleko od pocetka 90-tih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online