Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.10.2010.
06:16
Tanjug A

Jelašić: Srbija mora sprovoditi strukturne reforme

Bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je večeras u Beču, na forumu ''10 godina tržišne privrede u Srbiji - od problematičnog deteta do balkanskog tigra'', da je veoma bitno da Srbija sprovodi dovoljno strukturnih reformi.

Veoma je važno da se Srbija prilagođava novim makroekonomskim uslovima i pitanje je da li sprovodi dovoljno strukturnih reformi, kazao je Jelašić i dodao da Srbiji treba mnogo manje para nego što je Međunarodni monetarni fond bio spreman da obezbedi.

Srbiji treba manje para nego što je MMF bio spreman da obezbedi: Radovan Jelašić


"To je dodatni duh koji kreiramo i pitanje je da li taj duh ulažemo u nešto što će nam stvarati dovoljno privrednog rasta kojim možemo vratiti ceo dug, jer Srbija je značajnije povećala dug protekle dve godine'', ukazao je on.


Jelašić je rekao da Srbija ima mnogo manji priliv deviza od planiranih, i ocenio da će platni deficit ove godine biti veći nego lane.

"Imamo veći zahtev za devizama, a manje priliva i to se reflkektuje na kurs'', dodao je on.


Prema njegovim rečima značajnije je pitanje kako će se kretati stopa inflacije, i kako će se vratiti ponovo u predviđenu sferu.


''Siguran sam da će NBS u narednih par meseci biti aktivna i agresivna da se to postigne to, a to je deficit 6+2'', kazao je Jelašić i istakao da negativno utiče i umanjeni priliv deviza iz dijaspore.


On je rekao da je, ipak, najvažnije u kojoj meri ćemo uspeti da privučemo strane investicije. To je važno ne samo zbog kursa, već zbog radnih mesta, izvoza i privrednog rasta. To je novac koji se investira, a jedan najveći deo doznaka dijaspore se koristi za preživljavanje, a ne za stvaranje radnih mesta i investicija'', ukazao je Jelašić.


Govoreći na skupu, u organizaciji Austrijsko-srpskog privrednog foruma, on je rekao da je u bankarskom sektoru privatizacija sprovedena bolje od one u realnoj ekonomiji, gde se gledalo samo ko daje više novca, a ne i "pozadina kupca".


Predsednik ''Henkela'' za jugoistočnu Evropu Ginter Tumser je ukazao da je njegova kompanija dosta investirala u Srbiji, gde je prisutna i sa ''grinfild'' investicijom u Inđiji i naveo da je ta firma investirala 90 miliona evra i da dobro posluje u Srbiji.


''Srbija je na jako dobrom putu i napravila ogroman napredak proteklih godina. Naravno postoje i mnoge stvari koje može i mora poboljšati, a to je pre svega uklanjanje birokratije'', konstatovao je austrijski biznismen, dodajući da je dodatni problem što ne postoji prava konvertibilnost dinara.


Ambasador Srbije u Austriji Milovan Božinović je na skupu govorio o poboljšanju imidža Srbije nakon demokratskih promena, istakavši da je Srbija sada "predvidiva zemlja", koja se kreće u jasnom pravcu.


Predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma Radivoje Petrikić je ukazao da je društvo osnovano juna ove godine sa ciljem povezivanja privrede dve zemlje, ali i građana.


Društvo čine velike firme iz Austrije i Srbije,rekao je on i dodao da je srpsko tržište veoma zanimljivo za strane investitore, kako zbog niskih poreških stopa, tako i dobro kvalifikovane radne snage.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.10.2010. 23:45
Pa kako sad pun ideja i smernica kada, kako, sta i ko Srbiji treba... Gde bejase to znanje do pre godinu dana. E moj Radovane...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online