Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 26.10.2010.
09:54 >> 12:37h
A

Naš "eurokrem" uvozimo iz Bosne!

Verovali ili ne, ali Srbija jedan od svojih najvećih brendova - "eurokrem" uvozi iz BiH! Reporteri "Presa" juče su u prodavnici u centru Beograda kupili krem u pakovanju od 90 grama sa deklaracijom "uvezeno iz BiH", a od čitalaca smo dobili slike „eurokrem" table sa istim natpisom, kupljene takođe u Beogradu.

Uvozimo sopstvene proizvode: "Eurokrem" proizvođača "Svislajon" iz Gornjeg Milanovca

U kompaniji "Svislajon Takovo", koja je deo svoje proizvodnje pre tri meseca preselila u Trebinje, tvrde za "Pres" da se iz BiH uvoze samo proizvodi posebnih gramaža, koji ne mogu da se prave u gornjomilanovačkoj fabrici?!

Zasad su to, kažu, "eurokrem" u pakovanju od 90 grama i "eurokrem" tabla iste gramaže. Ipak, u toj kompaniji ne objašnjavaju kako je do sada bilo moguće proizvoditi "eurokrem" u tim pakovanjima i u Milanovcu.

Ogorčeni sindikalci

 

U gornjomilanovačkoj fabrici niko nije umeo da nam objasni zašto se brend koji se proizvodi u Srbiji, za potrebe našeg tržišta, uvozi i od suseda i tako se podiže izvoz BiH i povećava trgovinski deficit Srbije.

Kako "Pres" nezvanično saznaje, razlog bi mogle da budu ugovorne obaveze ove kompanije u BiH.

Sindikati ove kompanije nedavno su upozorili da vlasnik planira da otpusti veliki broj zaposlenih i izrazili bojazan da se planira selidba proizvodnje u BiH.

Predsednik Nezavisnog sindikata Duško Jovanović rekao je da se od tada ništa nije promenilo i da oni tek danas imaju prvi sastanak sa direktorom kompanije.

- Što se tiče proizvodnje krema, to je poslovna politika, u koju nama ne dozvoljavaju da se mešamo. Verovatno postoji neki interes što ga uvozimo iz BiH - navodi Jovanović.

Drašković: Mora da je šverc u pitanju!

 

Siromašni Rodoljub Drašković

Vlasnik "Svislajon Takova" Rodoljub Drašković kaže da ne zna otkud u prodavnicama "eurokrem" uvezen iz BiH.

 

"Pojma nemam! Najverovatnije je u pitanju šverc preko granice", kaže Drašković, koji je zatim na pitanje da li on to govori ozbiljno, odgovorio: "Ozbiljno vam kažem, tako je. Čućemo se drugi put, u inostranstvu sam, trošim impulse, a ja sam siromašan čovek".

Generalni direktor linije "Eurolajn" u „Svislajon Takovu" Zorica Janjić kaže za "Pres" da se u fabrici kremova u Gornjem Milanovcu mesečno proizvede od 1.000 do 1.200 tona krema, od čega se od 800 do 900 tona spakuje u Srbiji, a ostatak u Trebinju.

"Milanovačka fabrika je jedina koja ima opremu za pripremu mase krema. Ta masa se, kao poluproizvod distribuira u Bosnu, gde se u našoj fabrici pakuje u krem table ili kao namaz ", kaže Janjićeva i dodaje da je milanovačka fabrika i veliki izvoznik "eurokrema".

Portparol "Svislajon Takova" Olga Jovanović podseća da je ova kompanija kupila Industriju alata u Trebinju i tamo preselila svoje stare, ali reparirane mašine.

"Naši kamioni pakuju table i voze ih u Bosnu, gde se one izlivaju u male, tanke table. Ali, to je minorno, jer mi i dalje u Takovu proizvodimo „euroblok" od 25 grama, koji je najprodavaniji", rekla je Jovanovićeva.

Ministri trgovine ponosan što se "eurokrem" pravi u RS


Eh da se pravi i u drugim zemljama, a ne samo u Srbiji i BiH: Slobodan Milosavljević 

Ministri trgovine Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković i Srbije Slobodan Milosavljević rekli su da ne vide nikakav problem što se "eurokrem", koji je proizveden u Trebinju, prodaje u Srbiji, iako je srpski brend.

Gluhaković je rekao da je vlasnik "eurokrema" isti, "Svislajn", koji je vlasnik fabrike i u Trebinju i u Takovu. "Prema tome, nema nikakvih bojazni da će proizvodi iz Trebinja ugroziti kvalitetom proizvode iz Takova", istakao je Gluhaković.

Milosavljević je rekao da nema problem s tim da li je nešto proizvedeno i u RS ili nekoj drugoj zemlji u okruženju. "Bitno je da kvalitetom, cenom i potrebi potrošača odgovara. Štaviše, koliko imate globalnih proizvoda da se proizvode u čitavom svetu. Ja sam ponosan što se eurokrem proizvodi u Trebinju, u RS", naglasio je Milosavljević.

Prema njegovim riječima, kamo sreće da se „eurokrem“ proizvodi i u Makedoniji, Crnoj Gori i u nekim drugim zemljama, jer to bi značilo da su srpski brendovi, kao američka "koka-kola", našli put do regionalnog tržišta.

"Nema bojazni i straha da ćemo ono što je kvalitet izgubiti, čak štaviše Srbija ima potencijal da kvalitet i brendove izvozi bar u region", rekao je Milosavljević.

On je naveo da Sporazm o specijalni vezama RS i Srbije znači da se prakično i na jednoj i drugoj teritoriji privreda razvija kroz partnerske odnose i saradnju na svim poljima i s ciljem da se izvozi ne samo u Srbiji i na druga tržišta, već da se pogodnosti koje imaju BiH i RS na nekim tržištima iskoriste za plasman srpskih proizvoda i brendova.
 

Madžar: Podižu izvoz iz BiH

Ljubomir Madžar

Ekonomista Ljubomir Madžar potvrđuje da na ovaj način „Svislajon Takovo" podiže izvoz BiH.

"Odlazak firmi iz zemlje nije dobra vest. Međutim, to je svetski trend, jer već nekoliko decenija u svetskoj privredi traje iseljavanje firmi u zemlje koje karakteriše jeftinija radna snaga. Ipak, mislim da će „Svislajon" deo svog profita preneti u Srbiju. S druge strane, nema sumnje da je bilo bolje da naše fabrike ostanu ovde u punom kapacitetu", ocenio je Madžar.

Utorak 26.10.2010. 11:05
draskovici su od velike srbije napravili sopsvenu imperiju a srbiju smanjuju njihovim antisrpskim delovanjem. sopstvenu robu svercuje. ni smo blesavi, rade to i drugi al se neprave ludi. dozvoljava im sps-js-ds. uvek su bili bliski sa sps. rezultat je vidljiv. zena mu radi kod bajatovica, vecite sluge sps.
Subota 30.10.2010. 01:11
nekim pojedincima je ovde smesno ovo meni ne eto kako lepo ostajemo bez nasih brendova uzas!neznam ko od vas zna sapun koje su nase babe pravile smrdi ko djavo a pere ko vrag e pa babe su pomrle a i sapun sa njima!a da vidite kako francuzi fino prodaju takav sapun malo su ga usavrsili imate sa bez mirisa!cuvaju ljudi svoje a ja srpkinja kupujem hrvatski ajvar hrvatske bananice hrvatsku cajnu koja na nista nelici u srpskoj prodavnici u francuskoj! kad srbija nije znala da cuva svoj brend !samo neka nam i plazmu uzmu i super
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online