Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.10.2010.
13:33
Vestionline A

Na rubu smo da ''ugasimo sveću''

Ključni uslov da se projektovana prosečna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije od 5,8 odsto godišnje do 2020. i ostvari, jeste da Srbija do tada postane članica Evropske unije, da što pre dobije status kandidata i krene putem punopravnog članstva, izjavio je ekonomista Stojan Stamenković.

Mislim da je više nego jasno šta članstvo u Evropskoj uniji znači u pogledu investicionog priliva, ali i kreditnog priliva i cene kredita. Pri tome, naravno, na putu ka EU moramo da zadržimo neke naše prednosti, kao što je relativno jeftinija radna snaga, ocenio je Stamenković za novosadski Dnevnik.

Ovde potpis


"Na žalost, nakon poslednjeg talasa nasilja u Beogradu i posle u Đenovi, moram priznati da sam postao dosta skeptičan. Jer očigledno su još veoma jake snage koje ne žele da Srbiju vide kao deo EU, ma koliko državna politika bila usmerena ka Uniji", zaključio je Stamenković.

Bila bi prava sreća kada bi dobili stabilnu vladu

 

Stamenković je ocenio da bi za Srbiju bila prava sreća kada bi na sledećim izborima dobila stabilnu vladu sa čvrstom većinom, a samim tim i jakom pozicijom u potonje četiri godine. Jer, u tom periodu, kako je rekao kaiš će morati mnogo da se steže".
Ako nastavimo da igramo po populističkom a ne razvojnom scenariju, bojim se da ćemo već 2013. godine biti na rubu da 'ugasimo sveću', upozorio je Stamenković.
Takođe je ocenio da "Srbija više nema vremena za gubljenje. Ili ćemo krenuti putem rasta, ili ćemo vrlo brzo biti u ogromnim problemima".


Stamenković je zajedno sa grupom ekonomista napravio "Postkrizni model ekonomskog rasta i razvoja Srbije od 2011. do 2020. godine" koji je ovih dana predstavljen javnosti. Taj novi model, kako objašnjavaju autori, bio bi zasnovan na snažnom rastu investicija, izvoza i industrije, odnosno zahtevao bi snažan zaokret od ekonomije zasnovane na nerealnoj potrošnji ka ulaganjima, zatim stvaranje mnogo povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, kao i strukturne promene koje bi obezbedile rast proizvodnje razmenjivih dobara.


Cilj je da BDP do 2020. godine premaši 7.500 evra po glavi stanovnika, sa sadašnjih 4.100, te da zaposlenost poraste za skoro 17 procenata, što praktično znači da bi bilo otvoreno oko 400.000 novih radnih mesta.


Stamenković je upozorio da smo praktično prodali sve što smo imali da prodamo, i ostao je još samo Telekom.


''Moraju se što brže poboljšavati uslovi za investitore. Nužna je, recimo, reforma pravnog sistema koji se mora učiniti neuporedivo efikasnijim. Jer ako neki investitor mora da se zlopati s našim procedurama više od pola godine, i to za nešto što u komšiluku može da završi za najviše mesec dana, jasno je koga će izabrati'', rekao je on.

On je naglasio povodom priča o giljotini propisa, da ima još dosta prostora i za 'giljotinu administracije'. Ali ključno za privlačenje investicija jeste ubrzanje puta ka EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online