Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.10.2010.
18:42
Novosti, Blic, Vestionline A

Budućnost štampanih medija pod znakom pitanja

Treba da budemo zabrinuti za budućnost medija, posebno štampanih, jer su ugroženi i stavljeni pred veliki izazov. Država ne treba da učestvuje u radu štampanih medija, ali mora da stvori uslove za njihov rad a da pri tom ne pređe granicu kada joj se može zameriti da se meša u uređivačke politike medija, kazao je samitu Asocijacije medija Srbije ministar kulture Nebojša Bradić.

Na skupu na kome se govorilo o problemima i izazovima štampanih medija u regionu, Bradić je obećao i da će u izradi medijske strategije, koja će biti glavni medijski dokument, učestvovati i predstavnici redakcija. Ministarstvo kulture će, prema njegovim rečima, podržavati i rad Saveta za štampu, nezavisnog samoregulatornog tela koje kontroliše rad pisanih medija.

Zaštiti medije: Nebojša Bradić


U ime Asocijacije medija, Veselin Simonović, predsednik njenog UO i glavni urednik

Finansijska nezavisno je veoma bitna

 

Koliko je finansijska nezavisnost bitna, ukazao je i Rudiger Opers iz Vaca, koji je rekao da u Nemačkoj izdavači ne mogu da primaju državni novac jer bi se u protivnom Vlada mešala u poslovanje izdavačke kuće.

- U Jugoistočnoj Evropi primetna je zloupotreba moći i korupcije, a to je pojava koje ima i u Srbiji. Prisutno je mešanje oligarha u medije, sve više kupuju novine, imaju TV i radio-stanice, i to da bi zaštitili svoje ostale poslove. Oni žele politički uticaj, a ne da vode poslove u medijima. To je velika pretnja slobodi štampe, a samo mediji koji su nezavisni mogu da pruže i kvalitetno novinarstvo - kaže Opers.

’’Blica“, rekao je da izdavači ne žele da Ministarstvo pomaže u radu Saveta za štampu, jer on mora da bude nezavisan. On je zamerio i što su predstavnici novinarskih udruženja uključeni u izradu medijske strategije.


- To nije sindikalna rasprava. Na izradi strategije treba da rade predstavnici medijskih kuća - ocenio je Simonović.

- Asocijacija želi da učestvuje u izradi ovog dokumenta, ali ravnopravno i ne na osnovama medijske studije za čije autore ne mislimo da su dovoljno stručni.


Većina učesnika složila sa da je situacija u štampanim medijima teška, a kao ilustraciju velike krize, Milka Forcan, potpredsednica ’’ABC Srbije“, navela je da se broj njihovih članica (učlanjena je većina dnevnih listova i magazina) za godinu dana smanjio sa 425 na 326.

Ipak, štampa je, dodala je ona, i dalje važan medij za sve oglašivače, pa se blizu 30 odsto novca namenjenog reklamiranju sliva u dnevne i periodične novine.


Prvi regionalni Medija pres samit, na kome se okupilo više od stotinu predstavnika domaćih i stranih novinsko-izdavačkih kompanija, organizovala je oditorska kuća ’’ABC Srbija“, uz podršku Asocijacije medija.

Četvrtak 14.10.2010. 20:18
Jel' mi to hoćemo da se lažemo? Nema nezavisnih medija u Srbiji. Svi su pod cenzurom ili auto cenzurom, zbog straha od zatvaranja i sudskih procesa. Za taj nakaradni zakon, glasale su sve stranke. Možda nisu radikali. Nisam siguran. Šta to znači? To znači da su sve stranke u Srbiji ili otvoreno diktatorske ili su to u potaji. Ne daju da na svetlost dana izađe bilo kakva kritika. Ali za te izdajnike ima lek. Postupak je lak i efikasan. U inostranstvu se otvori sajt za štampani medij na srpskom i pišeš šta hoćeš bez straha od cenzure. Vesti preuzimaš od Tanjuga i možeš da ih prodaješ preko sajta za prihvatljivu cenu. Učesnike foruma pustiš da pišu šta žele u granicama pristojnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online