Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.10.2010.
05:44
B92 A

Mrkonjić: 2014 vozom do Bara za sedam sati

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić se predstavljajući Studiju izvodljivosti za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar založio da se cilj realizuje do 2014. godine. Cilj je da vozovi tu relaciju od 450 kilometara prelaze za sedam sati.

U tom slučaju prosečna brzina vozova bila bi 85 kilometara na sat, godišnje bi se prevozilo 5,2 miliona tona robe, umesto sadašnjih oko milion tona, i dnevno bi se tom prugom prevozilo 8.000 ljudi.

Voz će ići 85 km/h: Milutin Mrkonjić

Studija izvodljivosti koju je uradio italijanski Italfer predviđa da do 2020. godine prosečna brzina vozova bude 160 kilometara, ali je Mrkonjić danas rekao da je sasvim dovoljno 85 kilometara, ali da se ubrza rekonstrucija i da se završi do 2014. godine.

Pomoćnica ministra saobraćaja Crne Gore Vida Stevanović je kazala da je za Crnu Goru ta varijanta prihvatljiva i dodala da Crna Gora najviše može obezbediti 138 miliona evra za obnovu pruge, koliko i predviđa studija.

Na osnovu Studije, za rekonstrukciju pruge potrebno je 336 miliona evra, od čega Srbija treba da obezbedi 198 miliona evra.

Mrkonjić je rekao da se novac može obezbediti od italijanskih i srpskih firmi koje imaju interes za saradnju, i od međunarodnih institucija, dok je pomoćnica crnogorskog ministra Vida Stevanović kazala da treba razmisliti i o obezbeđivanju bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Predstavnici Italferre su kazali da je moguće skratiti rokove ako se obezbedi novac, iako je pruga teška jer sadrži 25 odsto tunela i oko 250 kilometara su vijadukti. Predstavnik te kompanije Lauren Franćozi je precizirao da su prioritetne intervencije na pruzi, koja prema njegovom mišljenju predstavlja 'infrastrukturno remek - delo', stabilizacija mostova, izgradnja železničkih stanica, dok su tehnološke intervencije odložene.

On je rekao da je pruga Beograd - Bar važna za Italiju, jer povezuje jugoistočnu Italiju sa "srcem Balkana, preko Luke Bar". Franćozi je napomenuo da se predviđeni rok za sanaciju pruge - do 2020, "može očigledno smanjiti, naravno, pod uslovom da se obezbedi dovoljno novca".

Brzi voz za Bar

"Pri brzinama od 85 kilometara na čas, na primer, ukoliko bi Fiat koristio železnicu za prevoz robe u okviru investicija koje ima u Kragujevcu, povećanje prevoza bi prema ovom scenariju bilo na 100 miliona tona godišnje", rekao je Franćozi.

Studija će italijanskim partnerima biti predstavljena novembra u Rimu. Studijom je predviđeno da se prvo saniraju najkritični delovi na pruzi, a rekonstrukcijom nije predviđena promena trase pruge. Izradu studije finansirala je Vlada Italije sa milion evra.

Četvrtak 14.10.2010. 08:26
Još jedan posao za mažnjavanje para. Posle ovog sledi Luka Bar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online