Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.10.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Država je loš rukovodilac

Agencija za privatizaciju raspisala je konkurs kojim nudi zaposlenje na mestu privremeni zastupnik državnog kapitala, jer na ovaj način želi da spreči brojne zloupotrebe koje su zaposleni na ovim funkcijama dosad činili.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin za "Vesti" objašnjava da se novim konkursom ništa neće promeniti, jer situacija "kad se država meša u ekonomiju nikada nije dala dobre rezultate".

Loša ideja: Danijel Cvjetićanin


- Država nije dobar rukovodilac. Ideja je bila da se država povuče iz procesa privatizacije, ali je to u Srbiji grubo ismejano. Izbor ljudi na tom konkursu, kao i dosad, pašće na političke kadrove ili će biti neka vrsta apanaže zaslužnim pojedincima. Došlo je do toga da mi ekonomisti moramo da dajemo ozbiljne komentara na monstruozne

Zarađivao 5.000 evra mesečno


Udruženje manjinskih akcionara Beogradske industrije piva zatražilo je pre nekoliko meseci od nadležnih državnih organa hitnu smenu direktora i zastupnika državnog kapitala u tom preduzeću Slavka Škobića, navodeći da on mesečno prima više od 5.000 evra. Škobić je u martu postavljen na ovu funkciju posle raskida ugovora o prodaji tog preduzeća litvansko-švedskom konzorcijumu, u kojem su bile kompanije "Alita" i "Junajted nordik beverdžiz". Dok je prosečna plata u BIP-u 26.000 dinara, Škobić je mesečno primao 12 prosečnih ličnih dohodaka u BIP-u, zatim naknadu za članstvo u Upravnom odboru BP-a, plus tri prosečne plate u Srbiji kao zastupnik državnog kapitala, i dodatnih 19 odsto uvećanja za minuli rad.

odluke države. Dokle god država upravlja kapitalom, neće biti pomaka. Država nikada nije dobar rukovodilac - kazao je on.


Iz Agencije za privatizaciju, međutim, tvrde da konkurs vide kao način da zloupotrebe prestanu. Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, smatra da će primanjem novih kadrova na ovu funkciju biti promenjena dosadašnja praksa, jer će biti povećan nadzor nad radom privremenih zastupnika kapitala i onemogućeno multiplikovanje funkcija i zarada.


- Novim pravilnikom detaljno će biti definisane procedure imenovanja i angažovanja lica u pomenutim preduzećima. Zarade će, kao i do sada, biti određivane odredbama pravilnika o visini nagrade za rad i naknade stvarnih troškova privremenog zastupnika kapitala, a istovremeno će se povećati nadzor nad radom privremenih zastupnika kapitala i onemogućeno multiplikovanje funkcija i zarada - kaže Cvetković.


Do sada je Agencija raskinula oko 500 ugovora s kupcima društvenih preduzeća, od kojih su neka otišla u stečaj ili ponovo prodata. Na tom spisku su, između ostalog, pančevačka "Azotara", Beogradska industrija piva, "Budimka" iz Požege, "Javor" iz Ivanjice, "Vršački vinogradi" i "Magnogrom" iz Kraljeva.

Zastupnik državnog kapitala u preduzeću u kojim je raskinuta privatizacija mogao je do sada da prima platu koju sam sebi određuje, a pri tom i da obavlja više funkcija, koje su uglavnom plaćene, pa pojedini primaju naknade i od nekoliko hiljada evra.
 

Uslovi konkursa i plata


Na novi konkurs mogu konkurisati kandidati sa višom ili visokom stručnom spremom, sa najmanje pet godina radnog iskustva, koji pri tome poznaju propise iz privrede i privatizacije. Po novom, za zastupanje malog preduzeća zastupnici će primati prosečnu platu u Srbiji od 34.591 dinar, srednjih firmi - dve prosečne plate i velikih preduzeća - 103.773 dinara.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online