Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.10.2010.
18:59
Tanjug A

Mrkonjić: Srbija mora imati svoju aero flotu

Srbija mora da ima svoju vazduhoplovnu kompaniju, bez obzira na privatizaciju Jata, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Ministar je rekao da će se po pitanju privatizacije nacionalnog avioprevoznika sačekati još oko mesec dana, da bi se videlo šta će biti učinjeno unutar tog preduzeća.

"Stav države je da preduzeće mora da opstane, bez obzira da li ćemo sad praviti novo preduzeće (koje treba od 'Jat ervejza' da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika) ili ne", rekao je Mrkonjić.

Sredstvima kredita biće obezbeđen zakup dva aviona novije generacije, obnavljanje flote i radovi na motorima: Milutin Mrkonjić

On je kazao da je ranije sačinjen program razvoja "Jat ervejza", koji predviđa i kredit od 51,5 milion evra za revitalizaciju nacionalne aviokompanije i unapređenje njegove flote, podestivši da je Vlada Srbije 24. septembra odobrila Predlog zakona o davanju državne garancije za taj kredit bankama ("Sosijete ženeral" i "Unikredit").

Mrkonjić je naveo da je plan bio da nacionalna aviokompanija "stane na noge" i izdrži do kraja 2010. bez kupovine novih letelica, što je planirano za sledeću godinu, u zavisnosti od toga šta će predložiti rukovodstvo "Jat ervejza".

Sredstvima kredita biće obezbeđen zakup dva aviona novije generacije, obnavljanje flote i radovi na motorima.

Predlog zakona predviđa da će "Jat ervejz" od "Sosijete ženeral" i "Unikredit banke" uzeti 40 miliona evra za revitalizaciju aviokompanije, 9,5 miliona evra za osposobljavanje flote i radove na motorima i dva miliona evra za najam aviona novije generacije.

Vlada Srbije se obavezala da će, u slučaju aktiviranja garancije, obezbediti u budžetu sredstva za izvršavanje preuzetih obaveza. Kredit se daje na šest godina, sa počekom od dve godine i kamatom od 3,95 odsto, na godišnjem nivou, plus iznos evropske kamatne stope.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković izjavio je ranije da će konsultant za osnivanje nove aviokompanije, koja će od "Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika, biti izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao.

Turkiš erlajns zainteresovan za strateško partnerstvo sa JAT-om

On je naveo da je Vlada Srbije donela odluku da se proda većinski paket u "Jat ervejzu" i da će se tek znati koliki će deo ostati državi, jer će to zavisiti od toga ko će se prijaviti na kasnijem tenderu za strateško partnerstvo sa srpskom aviokompanijom.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj je kazao da je "Turkiš erlajns" i dalje zainteresovan za strateško partnerstvo sa "Jat ervejzom" i da se pregovori još obavljaju na nivou tih aviokompanija.

Radna grupa za poslovnu kosolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali su ranije da ona nije u stanju da posluje profitabilno, a Ministarstvo za infrastrukturu je zatim najavilo da će vlada uložiti 400.000 dolara u osnivanje novog preduzeća.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online