Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.09.2010.
14:57
Tanjug A

Monopoli su rezultat prodaje velikih preduzeća

Monopoli na tržištu hrane nisu nastali zato što smo zatvorili tržište, niti zato što smo ga previše otvorili, već zato što smo prodali najveća preduzeća prehrambene industrije, koja su nekad bila ili svojina zadruga ili dislocirana izvan trgovačkih centara, izjavio je Tanjugu potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić.

Stojan Jevtić

On je povodom tvrdnji da su monopoli prehrambene industrije nastali jer nam je tržište suviše zaštićeno, pa su cene visoke, rekao da to nije tačno, dodajući da "danas najmanje govorimo o proizvođačima na selu, što se vidi na primeru mleka, gde su celu priču vodili oni koji snabdevaju tržište sa samo 18 odsto proizvodnje".

Jevtić je ukazao da je 82 odsto proizvodnje tržišnih viškova na selu, a te proizvođace niko ništa nije pitao, dok su oni istovremeno izloženi najvećoj eksploataciji, jer se njihov promet uglavnom odvija preko nakupaca, dakle u zoni sive ekonomije, tako da oni i ne znaju šta se dešava na tržištu.

"Oni čekaju na ulicama da prodaju svoje mleko otkupljivačima, naplate kad im mlekara i država daju subvenciju, odnosno kad mlekara plati, a njihova cena je oko 10 dinara niža nego što je cena velikih farmi, i tu su se sada isprepletali mnogi odnosi", ukazao je Jevtić.

Nije stvar u tome da se pitanje snabdevanja mlekom reši tako što ćemo napraviti stotine i stotine farmi, ne možemo ih napraviti ni lako ni brzo, nego moramo urediti tržište malih farmera i proizvođača, a za to su nam u ovom trenutku potrebne zadruge, smatra on.

"Mislim da bi se time rešila i mnoga pitanja vezana za proizvodnju mesa i mleka", ocenio je Jevtić.

Podsećajući da smo prošle godine uvezli gotovo 7.000 tona svinjskog mesa, on se zapitao da li se uopšte može govoriti o monopolu, zatvorenom tržištu i zaštitnim carinama.

Jevtić je dodao da je bio slobodan i uvoz oko 4.000 tovljenika, ali da smo zato uništili domaću proizvodnju.

"Mi govorimo o monopolu, carini i ceni samo kod uljara. Međutim, vidite da kod drugih proizvoda imamo otvoreno tržište, imamo veliki pritisak na domaću proizvodnju, koja nije podstaknuta, niti može da bude konkurentna jer nema tolike subvencije kolike dobijaju proizvođači EU ili nama susednih država", zaključio je potpredsednik PKS-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online