Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.09.2010.
02:14
Tanjug A

"Vlada čini sve da se poboljša ekonomsko stanje"

Premijer Mirko Cvetković rekao je da niko u Vladi Srbije nije protiv povećanja plata, ali da ekspertize pokazuju da sadašnji nivo proizvodnje to ne može da izdrži. On je za "Press" istakao i da je i sam nezadovoljan što je proizvodnja u Srbiji mala, kao i da vlada čini sve što može da poboljša ekonomsko stanje u zemlji.

Na pitanje "kako je biti na čelu Vlade Srbije, koja ima najmanju platu u regionu", odgovorio je: "Mislim da to nije tačno, statistika govori drugačije. Srbija nema najmanje plate u regionu, ali imamo znatno manje plate od Hrvatske, Slovenije... Kad povećamo proizvodnju i plate će da porastu. Od Nove godine očekujemo povećanje zaposlenosti i to je jako važna poruka, jer će tada i plate porasti".


Na konstataciju da se privrednici žale da nemaju dobru komunikaciju sa vladom i da ona nema privredni koncept, premijer je odgovorio da vlada sa privrednicima ne komunicira pojedinačno, već na granskoj osnovi, na nivou udruženja.


"Nastojimo da čujemo njihove probleme i pokušamo da im pomognemo da ih reše", kazao je Cvetković i dodao da veruje da ova vlada ima verovatno najintenzivnije kontakte sa privredom u poslednjih nekoliko godina.


"Kriza je bila dodatni razlog da se konsultujemo i veliki broj antikriznih odluka rezultat je upravo tih dogovora", istakao je on.

Mirko Cvetković

Premijer je kazao da je vlada je bila spremna da pomogne u transakciji oko "Droge Kolinske" odnosno "Soko Štraka", "ali ne kupovinom, već da se razgovorima sa stranim bankama pomogne našim privrednicima da dobiju kredite kako bi učestvovali u toj kupovini".


"Imao sam razgovore sa jednim brojem privrednika i to smo dogovorili. Obezbedili smo im kreditne linije, ali posle toga nikakvog odgovora sa strane privrednika nije bilo", naveo je on.


Premijer je istakao da vlada ispituje uzroke nestašice mleka i ostalih životnih namirnica.
"U startu je bilo dilema da li su nestašice posledica objektivnih okolnosti ili je u pitanju stvaranje veštačkih nestašica sa ciljem da se neopravdano povećaju cene. To su malverzacije i vlada to neće dozvoliti", kazao je predsednik Vlade Srbije.


"Nadležna ministarstva i inspekcijske službe su dobile nalog da spreče pokušaje stvaranja haosa na tržištu. Utvrdiće se stanje zaliha u mlinsko-pekarskoj industriji i kod proizvođača mleka, mlečnih proizvoda i jestivog ulja. Vlada će iskoristiti sve mehanizme da interveniše i obezbedi redovno i kvalitetno snabdevanje.

To podrazumeva sve zakonske mere protiv malverzacija, kao i, ukoliko bude bilo potrebno, aktiviranje zaliha iz Robnih rezervi ili interventni uvoz. Naravno, razmotrićemo i mogućnosti povećanja subvencija za podizanje obima i kvaliteta proizvodnje", dodao je premijer.


On je podsetio da je Vlada Srbije odlučila da proda većinski paket akcija "Telekoma" u konkurentnom i otvorenom postupku strateškom partneru koji će omogućiti ubrzani razvoj tog preduzeća i sektora telekomunikacija u celini.


"Kao što sam više puta rekao, cilj vlade nije da proda 'Telekom' po svaku cenu, već isključivo za onu koja adekvatno vrednuje resurse i razvojni potencijal preduzeća. Postoji izraženo preliminarno interesovanje strateških partnera iz Evrope i sveta, što je pozitivan signal za uspeh ove transakcije, koju planiramo i formalno da objavimo u septembru.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.09.2010. 05:39
Vlada čini sve da se poboljša ekonomsko stanje svoje a ne gradjana Srbije. To je istina lopove.
Nedelja 05.09.2010. 09:07
Za početak, smanji sebi platu i tvom vozaču i sekretarici i savetniku i saradniku i pomoćniku i šefu kabineta i .... Koliko još imaš, predsedniče, oko sebe?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online