Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.09.2010.
12:00
N. S. Preradović - Vesti A

Povećanje penzija velika prevara

Odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru, koje je srpska Vlada dogovorila sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), od januara 2011. godine deo je političke igre i jedna velika prevara, kaže u razgovoru za "Vesti" prof. dr Slobodan Komazec.

Smatrate da tri povećanja plata i penzija u sledećoj godini neće zapravo doneti boljitak?
 

- Ne, najavljena povećanja plata i penzija u januaru, aprilu i oktobru sledeće godine neće biti realna, što znači da će radnici i najstariji sugrađani dobiti povećanja koja su unapred pojedena kroz inflaciju. Drugim rečima, biće nešto više para, koje realno neće značiti mnogo. Cene će rasti, a standard padati. Jednostavno, na delu je još jedno bacanje peska u oči naroda.
 

Šta zapravo znači sporazum sa MMF-om?
 

- Sporazum sa MMF-om, dalje ograničavanje socijalnih dodataka i zamrzavanje plata u ovoj godini u cilju uravnoteženja budžeta u situaciji duboke ekonomske i socijalne krize, zapravo je pogrešna strategija pod pritiskom MMF-a, koji svim zemljama bez obzira na njihovu realnu ekonomsku situaciju preporučuje istu terapiju. Ta terapija će izazvati još veće produbljenje krize. Naime, ovakav način povećanja plata i penzija usklađen sa inflacijom uprkos drastičnom padu potrošnje i tražnje u zemlji i klasičnoj recesiji jednostavno nije dobra strategija.
 

Strahovit pritisak


Koliko su zahtevi MMF-a realni?


- Zahtev MMF-a da se budžetski deficit u bruto domaćem proizvodu za par godina u našoj zemlji svede na oko jedan odsto predstavlja strahovit pritisak na domaću potrošnju. To ne mogu da postignu ni mnogo razvijenije zemlje od Srbije. Jednostavno čelnici MMF-a ne vode računa o stvarnoj ekonomskoj snazi Srbije i na taj način nas teraju u još dublju krizu.

Zbog čega naša vlast prihvata doslovce sve preporuke MMF-a?
 

- Najblaže rečeno, stav naše vlasti u pregovorima sa MMF-om je snishodljiv. Mi smo, naime, dobili kredit od MMF-a, koji uzgred budi rečeno nismo ni iskoristili u celini, nego nam pare od tog kredita stoje tamo negde u nekoj banci, a zauzvrat pristajemo na sve. Ta institucija nam diktira koliko i kada će biti povećanje plata i penzija, mada je vlast svesna da oko 1,6 miliona penzionera sa ovakvim prihodima, kao i najavljenim bednim povećanjima, jedva preživljava.
 

Koliko zapravo vlast najavom povećanja penzija koketira sa glasačima?
 

- Mnogo, jer ne treba zaboraviti da bi iduća godina mogla biti i izborna.
Stoga se sada na sva usta govori o povećanju penzija i plata, a narod će tek kada do tog "povećanja" dođe zapravo videti da za taj višak ne može ništa da kupi jer će cene vrtoglavo rasti.
 

Plaše li se političari da će narod na izborima kazniti obmanu?
 

- Znate kako, može se reći da gotovo cela penzionerska populacija sada živi na rubu egzistencije, radnici su takođe veoma ugroženi. Ne verujem da postoji koheziona snaga koja bi objedinila socijalno ugroženo stanovništvo. Sindikati stalno najavljuju vruću jesen, ali slaba vajda jer nisu dovoljno jaki. Narod je umoran od protesta, pa prihvata ono što mu se da. Koliko može da potraje ovakva situacija? Na žalost, mislim dosta dugo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online