Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.08.2010.
20:35
Tanjug A

Akcije "skaču" posle modernizacije NIS-a!?

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je danas, povodom završetka prvog dana trgovanja akcija NIS-a na Beogradskoj berzi, da postignuta cena akcija prvog dana trgovanja odražava današnje raspoloženje kupaca i prodavaca i najavio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu.

 Kad završimo modernizaciju, skočiće cena akcija: Kiril Kravčenko
 

"Vrednost akcija će određivati tržište, broj onih koji žele da ih prodaju ili kupe. Što se tiče procene vrednosti kompanije, u najskorije vreme će profesionalni igrači na tržištu - banke i brokerske kompanije moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednosti i moći će da se uporedi koliko se to podudara sa ocenama menadžmenta NIS-a," rekao je Kravčenko u intervjuu Tanjugu.

Kravčenko je rekao da će "Gaspromnjeft" kao većinski vlasnik biti zainteresovan za otkup akcija malih akcionara i zaposlenih u NIS-u, u skladu sa ugovorom o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a.

 

"Gaspromnjeft" je obavezan, prema rečima Kravčenka, da do februara 2011. godine objavi ponudu za preuzimanje akcija svim manjinskim akcionarima NIS-a, po ceni ne manjoj od cene plaćene po akciji iz kontrolnog paketa.

"Najznačajniji uticaj na vrednost akcija imaju gubici iz prošlih godina, ali i tekući negativni finansijski rezultati koji su posledica loših makroekonomskih uslova," rekao je Kravčenko i dodao da menadžment NIS-a zbog toga radi na sistematskom poboljšanju tekućih rezultata, na modernizaciji proizvodnog kompleksa i strategiji razvoja kompanije.


On je ocenio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu i širenja kompanije na tržištu, odnosno u srednjeročnoj i dugoročnoj perspektivi i dodao da radovi na modernizaciji pređivačkog kompleksa NIS-a teku u skladu sa planom, a rok završetka je kraj 2012. godine.


Kravčenko je napomenuo da je knjigovodstvena vrednost akcije te kompanije 30. juna 2010. godine iznosila oko 138 dinara, što je značajno manje od nominalne vrednosti, ali i dodao da to ne mora da znači da će realna tržišna vrednost biti ista takva, već da može da bude viša, pošto zavisi od odnosa ponude i tražnje.

Prvog trgovačkog dana na Beogradskoj berzi, akcije NIS-a danas su zaključene na 506 dinara, što će sutra biti početna cena za trgovanje hartijama tog preduzeća, a "Pošte Srbije" su do podne primile 34.000 naloga za prodaju akcija.

"NIS danas ima strategiju, koja predviđa aktivni razvoj kompanije u narednim godinama, povećanje efikasnosti, širenje proizvodnje, prerade i mreže prodaje i mi verujemo da će to dovesti do rasta vrednosti akcija, ali ne odmah, već za nekoliko godina," rekao je Kravčenko.


Odgovarajući na pitanje da li će NIS zbog negativnog poslovanja u 2009. i u prvih šest meseci 2010. godine tražiti od Vlade Srbije da se otvarnje tržišta naftnih derivata odloži, Kravčenko je rekao da se NIS priprema za otvaranje tržišta početkom 2011. godine, o čemu svedoči započeta modernizacija rafinerijskog kompleksa, proizvodnja naftnih derivata usklađenih sa evropskim standardima, aktivno širenje proizvodnje evro dizela i početak proizvodnje evro benzina, kao i razvoj maloprodajne mreže i poslovanje sa internom efikasnošću.

Jovanović: Odluka o privatizaciji NIS-a katastrofalna


Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je danas da je početak trgovanja akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) pokazao "koliko su bile katastrofalne odluke koje su omogućile privatizaciju NIS-a".


"Danas pet miliona ljudi, koji su slušali obećanja o akcijama od hiljadu evra, može da vidi koliko ih košta neodgovornost svih stranaka koje su organizovale ili pristale na prodaju NIS-a ispod cene, bez tendera i uz očuvanje monopola", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.


On smatra da "nema opravdanja za licemerje onih koji su prodaju NIS-a predstavljali kao posao veka, prodajući mimo tržišta nacionalnu naftnu kompaniju državnoj kompaniji druge zemlje".


"Vlada, ali i svi koji su iz opozicije guslali o partiotskoj privatizaciji, danas treba da odgovore kako je moguće da je tržište prvo uništeno lošom prodajom, a da su onda milioni građana naterani na ponižavanje tako što im se nudi da u neravnopravnoj utakmici pokušaju da izvuku nekoliko stotina dinara na ima akcija koje su im kao demagoška uteha podeljene", rekao je Jovanović.


On je dodao da je džava kroz privatizaciju NIS-a direktno oborila potencijalnu vrednost akcija građana.


Lider LDP-a smatra da će najavljeno poskupljenje gasa i električne energije za mesec dana većinu domaćinstava koštati mnogo više od iznosa koji će dobiti ako su, zbog opšteg siromaštva, prinuđeni da brzo prodaju svoje akcije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online