Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.08.2010.
15:19
Tanjug A

Remont pruge Beograd-Bar koštaće 340 miliona evra

Tender za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar mogao bi biti raspisan za manje od mesec dana, a remont pruge koštaće oko 340 miliona evra, rekao je danas Tanjugu direktor Saobraćajnog instituta (CIP) Milutin Ignjatović.

Nakon remonta biće skraćeno vreme putovanja: Pruga Beograd-Bar



On je naveo da studija tehničko - ekonomske opravdanosti, koju uz pomoć donacija italijanske Vlade od milion evra izrađuje kompanija ''Ital fer'', treba da bude predata Srbiji i Crnoj Gori do 1. septembra i tada se može raspisati tender za izradu projektne dokumentacije.


Ignjatović je rekao da izrada kompletne dokumentacije može biti završena za godinu dana, nakon čega će se raspisati tender za izvođača radova.

''Ova studija pokazuje da vreme putovanja treba da se skrati, da se poveća robni saobraćaj, vozovi danas putuju od 12 do 15 sati, a do devedesetih godina stizalo se do Podgorice za šest sati, odnosno do Bara za sedam sati'', istakao je Ignjatović.


Ignjatović je rekao da se na svakoj pruzi nakon 20-25 godina eksploatacije mora raditi remont, što u slučaju pruge Beograd - Bar nije bilo moguće zbog teške ekonomske situacije u Srbiji i Crnoj Gori.


On je podsetio da je CIP projektovao prugu Beograd - Bar i obavljao nadzor izgradnje i dodao da je sada, kao lokalni partner, učestvovao i u izradi studije sa ''Ital ferom''.


Kada je reč o rekonstrukciji, Ignjatović je napomenuo da je ''Ital fer'' odredio prioritetne radove, među kojima su otklon klizišta, sanacija šina i zamena podloge, redovan remont i povećanje gabarita pojedinih tunela.


"To je najteža pruga za izgradnju u Evropi po reljefu, topografiji i po litološkom sastavu'', istakao je Ignjatović i objasnio da pruga ima 254 tunela, ili 114 kilometara u tunelima, kao i 234 mosta ili 14,6 kilometara.


"Najveću nadmorsku visinu pruga dostiže u Kolašinu na 1.022 metra, a u Baru nula. To mogu savladati samo vrhunski stručnjaci kao ovi u CIP-u, da se isprojektuje, izgradi i vrši nadzor'', naglasio je Ignjatović.


Upoređujući brzine kretanja vozova na pruzi Beograd - Bar, Ignjatović je kazao da se danas saobraća oko 40 kilometara na čas, a kada je napravljena, projektovana brzina je dostizala i do 120 kilometara na čas, te da prugu treba osposobiti da se vrati u početno vozno stanje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online