Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.08.2010.
12:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Svi bi veće plate, ali radije ćute

"Većina ministara podržava Dinkićev predlog o odmrzavanju zarada, samo puštaju njega da to jedini glasno i kaže", kaže u intervjuu za "Vesti" Goran NIkolić, ekonomista Instituta za evropske studije.

Pregovori Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda u petoj reviziji "stend baj" aranžmana proteći će bez većih problema, uprkos pritiscima dela vlade za odmrzavanje plata i penzija, smatra Nikolić.


Zbog čega se toliko insistira na Zakonu o fiskalnoj odgovornosti?
- Zbog toga što taj zakon vezuje ruke vladi u prekomernoj javnoj potrošnji i zaduživanju.

Svake godine vlada će morati da u parlamentu kaže koliko u fiskalnoj godini namerava da se zaduži i za koje potrebe i koliki će biti manjak, ili možda višak u državnoj kasi. Tako će se sve unapred znati, nema improvizacije, a tim zakonom će se predviđati i za koliko će se deficit budžeta smanjivati svake naredne godine.


Koja je to granica veličine dopuštenog manjka u državnoj kasi?
- To se menja. Prvo je bio predlog da to bude nula, pa onda minus 1,8 odsto do 2015. godine. Uostalom, nije isključeno da državna kasa jednog dana ima čak i višak, pa se i to mora uzeti u obzir, jer je Srbija čak i u tranzicionim godinama imala suficit budžeta.


Ima nagoveštaja da bi MMF Srbiji mogao da dopusti i veće zaduživanje, samo ako ih ubedimo da ćemo moći da servisiramo dug?
- To zavisi od bruto-društvenog proizvoda. Što je on veći, to je moguć i veći deficit. Za državu nije bitno koliko je njen dug, već da li može da ga vraća. U prvo vreme bi se, sa smanjivanjem javne potrošnje i privlačenjem investicija to pitanje moglo dovesti u ravnotežu. Ako budemo privlačili više novca i imali veći izvoz, moži ćemo i više da se zadužujemo.
 

Kredit u dinarima preskup

 

Da li verujete da će se u Srbiji više ikad stan ili auto kupovati za dinare?
- Vara se svako ko misli da bi mu kredit za stan u dinarima i bez devizne klauzule bio jeftiniji, jer bi banke unapred kalkulisale razlike i kredit bi bio preskup.

Mislite li da servsiranje duga nije problem za Srbiju, te da nam ne preti "grčki scenario"?
- Ne preti nam na srednji rok. Grčka danas plaća kamate od 13 odsto na zajmove u evrima, što su ogromne svote novca i ta zemlja je u dužničkoj krizi. Srbija nije u toj situaciji.

Naše kamate su oko šest odsto, postoji još nekoliko potencijalnih velikih privatizacionih prihoda, država može da izdaje više obveznica. Ali, ne treba se zavaravati da to nije opasno na duži rok, jer sve što se pozajmi jednom mora i da se vrati.


Da li je ozbiljno da vlada pred MMF izlazi sa dva oprečna predloga o odmrzavanju plata i penzija pre roka?
- Naizgled samo Dinkić traži odmrzavanje plata i penzija, a ostali su, navodno, protiv. Međutim, ima puno znakova da je većina ministara za Dinkićev predlog, samo puštaju njega da to jedini glasno i kaže, ali kad se o tome bude odlučivalo u vladi, ne bi trebalo da bude iznenađenje ako Dinkićev predlog dobije većinu.

 

Guverner u nemogućoj misiji

 

Da li je realno da guverner i vlada sprovedu plan o deevroizaciji Srbije?
- Ne, to nije moguće. Naivan je svako ko pomisli da guverner i vlada mogu da deevroizuju Srbiju. Zapravo, oni samo pokušavaju da prodube dinarsko tržište, kako bi država mogla da izdaje obveznice i da bi preduzeća mogla na domaćem tržištu lakše da dođu do kapitala. A mislim da i prebrza deevroizacija ne bi bila dobra, jer bi banke kod dodele dinarskih kredita još više kalkulisale rizik zbog nestabilne valute.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online