Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.08.2010.
17:59 >> 22:28h
Tanjug A

Mlekari obustavljaju isporuke mleka

Problemi na tržištu mleka naveli su individualne proizvođače mleka da formiraju konzorcijum kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama. Oni traže hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka i najavljuju, ako dogovora ne bude, da će da obustave isporuke mleka prerađivačima.

Predstavnik konzorcijuma pozvao je ministarstva poljoprivrede i trgovine i relevantne prerađivače mleka u Srbiji da dođu na sastanak u Privrednu komoru Vojvodine kako bi se dogovorili o uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Konzorcijum zahteva da otkupna cena mleka, bez PDV-a i subvencija, bude 32 evrocenta za litar, povećanje premija sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara i subvencije od 20.000 dinara po grlu stoke.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin najavio je da će se već danas sastati sa predstavnicima konzorcijuma iako je bilo predviđeno da sastanak bude održan sutra.

"Počećemo razgovor oko toga kako će izgledati agrarni budžet za sledeću godinu i kako ćemo uskladiti subvencije i premije za 2011, da budu zadovoljavajuće i za nas i za ministarstvo", rekao je predstavnik konzorcijuma Uroš Šećerov.

Na pitanje šta proizvođači planiraju da preduzmu u slučaju da im zahtevi ne budu ispunjeni, Šećerov je kazao: "Odluka je doneta, nemamo ništa više da planiramo - 22. avgusta počinjemo sa obustavom isporuke mleka mlekarama".

“Dogovorili smo se, u slučaju da ne dođe do dogovora ili ako ne dođe do pomaka u pregovorima, da ćemo radikalizovati naše zahteve na taj način što ćemo u sledeću nedelju početi sa obustavama isporuke mleka prerađivačima”, rekao je Uroš Šećerov.

Dragin: Krajnje je vreme da se mlekari uozbilje!

 

Krajnje je vreme da se, u trenutku kada je situacija alarmantna, mlekare uozbilje i plate poljoprivrednicima otkupnu cenu mleka koju traže, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin, napominjući da se mleko prioizvodi u dovoljnim količinama.


"Problem je u tome što se skuplji proizvodi forsiraju da bi se povećala zarada mlekara. Poljoprivrednici bi trebalo da dobiju dobru cenu mleka", naglasio je Dragin.


Prema rečima Dragina, mlekare koje drži Salford su na prodaju i njima je važno da ostvare što bolji profit za ovu godinu, "ali nije u redu da se to radi preko leđa potrošača i poljoprivrednika".

 


"Očekujem da mlekare počnu da plaćaju poljoprivrednike onoliko koliko plaćaju i u zemljama u okruženju", poručio je Dragin.


Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede ponovo je uputilo zahtev da se utvrdi da li postoji monopol na srpskom tržištu mlečnih proizvoda. "Ne želimo da stanovništvo Srbije i poljoprivrednici ispaštaju zbog poslovne politike jednog preduzeća", objasnio je Dragin.


"Salford u okolnim zemljama proizvođačima plaća 28 evrocenti za litar mleka", rekao je Dragin i dodao da je u Srbiji ta cena 25 evrocenti, što je znatno niže. "Očekujemo da se to poveća i tražimo da se to uradi što pre, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila rentabilna", naglasio je Dragin.

 

On je istakao da država u potpunosti ispunjava svoje obaveze i da ima značajnu podršku u mlekarskom sektoru. "Pored premije za mleko koja se redovno isplaćuje, od ove godine Ministarstvo daje i značajna sredstva za nabavku osnovnog stada", rekao je Dragin.


"Ukoliko bi neki poljoprivrednik kupio 10 krava, dodao je Dragin, Ministarstvo bi mu platilo tri, četiri krave, dok za kupovinu opreme u mlekarstvu i izgradnju objekata Ministarstvo daje 30 do 50 odsto bespovratnih sredstava. Ove godine, ukinuti su troškovi veterinarskih mera i na taj način smo olakšali položaj poljoprivrednicima", zaključio je Dragin.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online