Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.04.2019.
14:14
B. C. - Vesti A

Laburisti ukidaju negativ giring?

Ukoliko pobedi na predstojećim saveznim izborima, Laburistička stranka najavila je ukidanje negativ giringa (negative gearing), popularne poreske olakšice za kupce nekretnina predviđenih za iznajmljivanje. Ako laburisti dođu na vlast u maju, novi zakon stupiće na snagu već 1. januara 2020. a ne sredinom iduće godine kako je prvobitno najavljivano.

Vesti
 

Plan je saopštio opozicioni državni blagajnik u senci Kris Bouen, samo nekoliko dana uoči objavljivanja novog Federalnog budžeta od strane vladajuće koalicije liberala i nacionalista. Bouen je takođe obelodanio nameru Laburističke stranke da u istom paketu poreskih mera prepolovi sadašnji popust u okviru poreza na kapitalnu dobit, takođe od početka naredne godine.

Olakšica za mlade

Šta će građanima doneti najavljene promene u slučaju pobede laburista?
Prvenstveno, investitori koji nameravaju da kupe nekretninu kako bi je iznajmljivali imaće pravo na negativ giring jedino pod uslovom da se odluče za kupovinu novoizgrađene kuće ili stana. Starije, već postojeće nekretnine više neće donositi mogućnost kupcima da od države kroz umanjenje poreza naplaćuju takozvano negativno zaduženje, ukoliko su njihovi ukupni troškovi vezani za neketninu koja se izdaje veći od prihoda koji ubiru kroz kiriju.

Kris Bouen je istakao da je reč o razumnom planu njegove stranke da novi propis zaživi 1. januara.

- Primena ove politike od početka godine omogućiće da dobijemo dovoljno vremena za implementaciju novog zakona, jer je poznato da tržište nekretnina uvek ulazi u mirnije razdoblje tokom božićnih i novogodišnjih praznika - obrazložio je Bouen.

Izmenama u sklopu negativ giringa laburisti nameravaju da olakšaju kupcima prvih nekretnina, pretežno mladim ljudima, da lakše izađu na tržište. Naime, ukidanje negativnog zaduženja na već postojeće stanove i kuće trebalo bi da dovede do smanjenja aktivnosti bogatih investitora koji već poseduju veći broj stambenih jedinica za izdavanje. Samim tim, ekonomski stručnjaci procenjuju da će doći i do pada cena stanova i manje konkurencije na marketu, pošto su trenutno "veliki igrači" uvek u prednosti u odnosu na mlađe kupce sa daleko manjim budžetom.

Vesti
 

Dobro i za budžet

U najkraćem, plan laburista je da se zaustave imućni investitori da u nedogled uvećavaju svoje posede i bogastvo (a sve to još naplaćuju od države) nauštrb porodica koje imaju suviše skromna sredstva da bi mogle da se takmiče s njima ili da uopšte kupe stan na trenutno preskupom tržištu.

Bouen je takođe najavio da će delimičnim ukidanjem negativ giringa i smanjenjem popusta poreza na kapitalnu dobit u državni budžet ući dodatnih 2,9 milijardi dolara. On je takođe umirio aktuelne investitore da se promene poreskog zakona u domenu nekretnijna neće odraziti na njih.

- Ako već koristite olakšice negativ giringa, za vas se ništa neće promeniti. Predviđene promene neće biti primenjiivane retroaktivno, a takođe, i dalje će biti dostupan negatziv giring ako kupujete u novogradnji. Suštinski, plan naše stranke je dobar za budžet, biće dobar za građevinsku industriju i radna mesta u okviru iste, a takođe biće pravedan za kupce prvih nekretnina - objasnio je Bouen.

Da li će novi zakon zaista i biti primenjen od Nove godine, znaćemo uskoro - već posle majskih izbora.

Blagi skok ponude i potražnje

Stručnjaci za tržište nekretnina mahom smatraju da bi novi poreski propisi, ukoliko laburisti dobiju izbore, mogli da dovedu tek do blagog porasta aktivnosti na tržištu u drugoj polovini ove godine.

- Mnogi ljudi su očekivali moguće promene od 1. jula 2020. godine, ali bi stupanje novog zaona na snagu šest meseci ranije bilo bolje jer bi skratilo period nesigurnosti na tržištu. Drugim rečima, verovatno će doći do nešto veće ponude i potražnje u drugoj polovini 2019. ukoliko laburisti dođu na vlast. To bi moglo da dovede do blagog skoka cena, ali isto tako, vrednost nekretnina bi zatim pala u narednoj godini. U svakom slučaju, market će biti aktivniji, ali ne očekujte bilo kakvu pometnju ili veliku trku za kućama i stanovima u drugoj polovini godine - smatra ekonomista "Domejna" Trent Viltšir.

Negativno zaduženje 12 milijardi dolara

Koristeći benefite negativ giringa mnogi su došli u posed nekoliko nekretnina, a nije mali broj onih koji imaju najmanje tri kuće i(li) stana za izdavanje, a sve to uz obilnu pomoć novca drugih poreskih obveznika.

Poreski podaci pokazuju da je 1,3 milion vlasnika investicionih nekretnina prikazalo ukupni gubitak veći od 12 milijardi dolara na svim stanovima i kućama koje izdaju, a za koje istovremeno otplaćuju kredit. U ekonomskoj 2016/17. godini čak 11.349 njih posedovalo je najmanje šest nekretnina za izdavanje i na svakoj su prikazali negativ giring.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online