Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.08.2010.
10:57
blic.rs, seebiz.eu A

Država duguje milijardu evra građevinarima

Prema grubim proračunima, država građevincima duguje milijardu evra, zbog čega su preduzeća nelikvidna i ne mogu da učestvuju na tenderima. Sindikat radnika građevinarstva odlučio je da 8. septembra stupi u generalni štrajk i obustavi radove na jedan sat. To znač da će stati veći projekti u zemlji.

Moguće je da 8. septembra stanu svi veći građevinski projekti u Srbiji
 

Ovaj štrajk najvećeg sindikata radnika građevinarstva i proizvodnje materijala, upućen je protiv države. Država kao najveći investitor u Srbiji najviše duguje preduzećima, poput Energoprojekta, Ratka Mitrovića, Planuma, Puteva Užice, Mostogradnje, koje potražuju oko 100 miliona evra, dok ukupan dug države prema građevinskim preduzećima iznosi 300 miliona evra.

Tome treba dodati i dugovanja lokalnih samouprava, čiji je tačan iznos teško utvrditi, ali se procenjuje da zajedno sa prethodnim dugovima ukupan dug dostiže milijardu evra! Teško stanje se odražava na kompletnu građevinsku industriju koja zapošljava više od 127.000 radnika.

"Građevinski radnici dovedeni su do ruba provalije. Ne znaju kolika im je nadnica, ali osećaju napor redovnog i prekovremenog rada koji im se najčešće ne plaća. Nekada ponos naše privrede i brend širom sveta, domaća građevinska industrija pala je na najniže grane, a građevinski radnici ostaju bez posla, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Zato Dan građevinara sutra nećemo proslavljati već ćemo ga dočekati radno na ono malo radnih mesta koje smo uspeli da sačuvamo", ističe Duško Vuković, predsednik Sindikata.

Prosečna zarada zaposlenih u ovoj privrednoj grani u junu iznosila je 28.500 dinara, dok je prosek privrede 32.500 dinara.

"Most na Adi su projektovali Slovenci, a radove izvode Austrijanci, fabriku vode u Makišu grade Slovenci. Kao da Srbija nema građevinskih preduzeća koja bi to mogla da rade. Naša operativa služi samo za kooperantske radove, a ne za izvođačke. To što su mnoge domaće firme nelikvidne, pa ne mogu da se nadmeću na tenderima, često je posledica toga što država nije platila firmama za obavljene poslove", objašnjava direktor Sindikata.

On dodaje da u državi kažu da "strane firme dobijaju najveće poslove zato što su uslov bile reference o velikim radovima kakve domaći građevinci nisu mogli imati. Međutim, domaće firme su ostale bez posla jer su državni organi baš na ovaj način formulisali uslove tendera".

Najvažniji zahtev koji Sindikat od države traži da ispuni osim vraćanja dugova jeste da se zaključi granski kolektivni ugovor. On bi im garantovao minimalnu cenu radne snage, visinu regresa, visinu toplog obroka i terenskog dodatka, na koji način će i poslodavci biti dovedeni u približno iste uslove privređivanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online