Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
18:28
Vestionline A

Od 1. januara elektronska registracija hemikalija

Elektronska platforma za integralni registar hemikalija, koja će znatno pojednostaviti i pojeftiniti administrativne procedure u hemijskoj industriji, u skladu sa zakonskom obavezom, za hemikalije startuje 1. januara 2019, a za biocidne proizvode u martu sledeće godine, istakao je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, na prezentaciji u PKS kojoj je prisustvovalo oko 250 predstavnika kompanija.

PKS
 

“Hemijski sektor je veoma osetljiv i upis hemikalija u registar i promet na tržištu Republike Srbije je pod strogom kontrolom, da se ne bi dogodilo da se na tržištu nađe proizvod koji može da ugrozi zdravlje stanovništva. Dosadašnji posao registracije uz obimnu dokumentaciju koju je oko 3.300 privrednih subjekata svake godine dostavljalo resornom ministarstvu na obradu i odobrenje za promet na tržištu Srbije, sada je pojednostavljen i ubrzan”, ukazao je pomoćnik ministra zaštite životne sredine Aleksandar Vesić.

Novim E portalom, privredni subjekti mogu sami direktno da popunjavaju registar hemikalija, dosijee elektronskim putem dostavljaju Ministarstvu, obrada podataka neuporedivo je brža, samim tim i ušteda u vremenu pripreme i slanja dokumentacije i informacija o svakoj hemikaliji, ističe Vesić. Takođe, postojaće i dvostruka provera hemikalija koje izlaze na tržište. Do sada je proveru obavljala administracija Ministarstva i savetnik za hemikalije, a od 1. januara sam sistem porediće hemikalije sa podacima EU i direktno ukazivati na eventualnost da neka hemikalija sadrži opasna svojstva, istakao je Vesić. Posebne nadležne službe, kao što je inspekcija ili stručna udruženja, imaće lak i brz pristup informacijama i dokumentaciji o dozvolama, supstancama koje izazivaju zabrinutost i drugim.

PKS
 

Platforma za dostavljanje podataka o hemikalijama u Registar hemikalija (e-IRH portal), kreirana je u  okviru projekta „Upravljanje rizikom od hemikalija u Republici Srbiji“ koji finansira Švedska agencija za razvoj i saradnju (SIDA), istakao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije. Jedna od najbitnijih aktivnosti Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije jeste kontinuirano informisanje svih zainteresovanih strana o novinama vezanim za nacionalne propise. Jedna od novina u oblasti upravljanja hemikalijama odnosi se na način dostavljanja podataka u Registar hemikalija.

 “Od 1. januara 2019. godine nastupa i zakonska obaveza za prijavu hemikalija u Registar hemikalija. U saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine - Odeljenjem za hemikalije, nastojaćemo da organizujemo i druge seminare ovog tipa kako bi privreda bila na adekvatan način upoznata sa novim načinom dostave podataka u Integralni registar hemikalija”, istakao je Stevanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online