Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.12.2018.
14:24
Vestionline A

Vise novca za privrednike Zapadnog Balkana

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke danas je u Luksemburgu primljen u Savetodavnu grupu Platforme Fonda za razvoj preduzeća i inovacija ( PAG EDIF), a privredu Zapadnog Balkana u Upravnom odboru ovog evropskog fonda predstavljaće Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF-a.

PKS
 

- Komore regiona će tako biti ne samo na izvoru informacija o mogućnostima finansiranja privrede iz ovog fonda kako bi  kompanije što detaljnije i blagovremenije uputili kako mogu da koriste  sredstva. Članstvo u Upravnom odboru  omogućava nam i  da  direktno i aktivno, u ime poslovne zajednice, učestvujemo u kreiranju proizvoda – šeme  povoljnih kredita i investicija i tehničke  podrške EDIF-a privrednicima Zapadnog Balkana, ali i u odlučivanju kako će se sredstva EU koristiti. Pružena nam je i prilika da predlažemo nove aktivnosti EDIF-a, odnosno nove finansijske instrumente i vidove podrške, prema potrebama privrede, kako bi se obezbedio što  bolji pristup finansijama i  omogućile  investicije  u domaća preduzeća - izjavio je Marko Čadež.

To je, po rečima Čadeža, utoliko važnije  kada se zna da preduzetnici i  mala i srednja preduzeća iz celog regiona najveća razvojna ograničenja  vide upravo na polju finansiranja i da dalji  rast zapadnobalkanskih ekonomija u najvećoj meri  zavisi  od toga koliko će moći da privuku novih, kvalitetnih  investicija u svoje razvojne projekte, pod što povoljnijim uslovima. A ovaj fond je, ukazuje,  upravo njima namenjen.

- Današnji prijem u  Upravni odbor EDIF-a,  veliko je  priznanje Evropske unije Komorskom investicionom forumu i njegovim članicama - privrednim komorama  regiona, kao reprezentativnom i aktivnom predstavniku poslovne zajednice Zapadnog Balkana. Rezultat je naših velikih napora da EU sredstva što više  usmerimo ka privredi, u investicije -  ocenjuje Zdravko Ilić,  predstavnik Privredne komore Srbije u Briselu, koji učestvuje na današnjem zasedanju Savetodavne grupe, odnosno Upravnog odbora EDIF-a u Luksemburgu.

Savetodavna grupa Platforme je, podseća Ilić, upravljačko telo Fonda koji su osnovali   EU, zapadnobalkanske  vlade, bilateralni donatori i međunarodne finansijske  institucije. Zadatak fonda  je da omogući i olakša finansiranje malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka ili investicije u kapital, kao i  da  pruži  tehničku podršku, kao što su recimo  saveti EBRD za mali biznis.

U ovaj  fond do sada je prikupljeno 275 miliona evra, čime je obezbeđeno ukupno 650 miliona evra investicija za oko 3000 preduzeća i otvoreno ili očuvano oko 40.000 radnih mesta u regionu. U srpsku privredu uloženo je  oko 250 miliona evra kredita po povoljnim uslovima i 8,3 miliona evra za investicije u inovativne i brzorastuće kompanije, a 136 kompanija iz raznih oblasti privređivanja dobilo je stručnu, savetodavnu podršku međunarodnih i lokalnih konsultanata.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online