Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
16:17
Sponzorisan tekst A

PVC stolarija - poređenje sa drvenom, aluminijumskom i čeličnom stolarijom

Da krenemo od drvene stolarije koja se koristila pre svih ostalih. Drvena stolarija je odličan izolator. Drvo je pogodno za izradu vanstandardnih formi i može se izraditi u boji drveta, tonirati u različite tonove i bojiti pokrivnim bojama.

Razlike između PVC-a i drveta su u tome što je drvo potrebno redovno održavati (farbati ili lakirati na 5 do 10 godina u zavisnosti od izloženosti suncu i vremenskim uticajima). Takođe drvo mora biti dobro osušeno i dobro obrađeno kako se ne bi krivilo. PVC je za razliku od drveta mnogo jednostavniji za održavanje.

Jednostavno se briše vlažnom krpom i vodom ili sredstvima za održavanje PVC-a. Čak i ukoliko se izgrebe, to ne može uticati na kvalitet. Odabirom kvalitetnih profila, stakla i okova, PVC stolarija može dostići koeficijente termoizolacije kao drvo. PVC profili proizvode se i presvučeni folijom, u dezenu drveta.

Promo
 

Aluminijumska stolarija je vremenom evoluirala i u poslednje vreme postiže sve bolje vrednosti termoizolacije. Prednost aluminijumske stolarije jeste u čvrstini profila, a pogodan je za prozore i vrata koji se često otvaraju i zatvaraju, npr. ulazna vrata stambenih zgrada. Da bi aluminijumski prozor obezbedio termoizolaciju kao PVC prozor, on je minimum 50 do 100 odsto skuplji. Bez obzira na termoizolaciju, aluminijum je uvek hladan. Ukoliko se površinski ogrebe ispod boje će se videti sirovi aluminijum.

Ranije su se koristili i čelični prozori i vrata. Ali su vremenom povučeni iz upotrebe zbog potrebe za čestim održavanjem i jer su veoma loše termoizolacije. I dalje se koriste ali za potrebe velikih vrata ili na mestima gde nije potrebna termoizolacija.

Neki proizvođači ponovo su napravili čelične profile sa termoprekidom koji nude svojstva bolje termoizolacije a pogodan je za izradu velikih pozicija i ima male ramove, a velike staklene površine. Međutim za stambene potrebe PVC nudi značajno nižu cenu, i mnogo bolje koeficijente termoizolacije.

Dakle PVC stolarija je cenovno najpovoljnija opcija. Najjednostavnija je za održavanje, a i najpristupačnija je na našem tržištu. Čak i ukoliko se izgrebe ili ošteti, u unutrašnjosti profila se nalazi PVC koji je takođe otporan na sve vremenske uticaje.

Promo
 

Pošto se do skoro PVC proizvodio samo u beloj boji i presvlačio folijom u dezenu drveta, klijenti koji su želeli prozore u drugoj boji bili su prinuđeni da kupuju aluminijum bez obzira na razliku u cenu i kvalitetu.

Danas se i PVC stolarija može izraditi u boji po želji. Nemačka firma napravila je boje za PVC stolariju vrhunskog kvaliteta. Otporna je na sve vremenske uticaje, UV zračenje i neće izblediti. Garancija na boju je 15 godina.

Promo
 

Prilikom odabira vrste, modela i proizvođača PVC stolarije raspitajte se o:

- Proizvođaču profila
- Proizvođaču stolarije
- Vrsti stakla
- Vrsti okova

Takođe tražite preporuke oko dodatnih elemenata stolarije:

- Roletne
- Komarnici
- Potprozorske daske
- Okapnice

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online