Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.08.2010.
20:02
Tanjug A

Srbija četvrta u svetu po proizvodnji kupine

Srbija po proizvodnji kupine zauzima četvrto mesto u svetu, odmah iza SAD, Meksika i Kine i godišnje se u našoj zemlji sa pet hiljada hektara zemljišta dobije oko 30.000 tona ovog voća, rečeno je u nedelju u toku privredno-turističke manifestacije "Dani kupine", koja se održava u planinskom selu Stave u Valjevu.

Od Srba su "jači" proizvođači maline samo Amerikanci, Meksikanci i Kinezi
 

Kupina je u 2007. godini dostigla visoku cenu, više od evra po kilogramu i zbog toga što je bila preplaćena u Srbiji u poslednje dve godine kupina nije ni kupovana, a ako je kupovine i bilo, kilogram je plaćan svega 10 dinara po kilogramu, istaknuto je tokom te turističke manifestacije.

Džaba nama četvrto mesto kad nema berbe...

Mnogi učesnici su, na žalost, sa "Dana kupine" otišli nezadovoljni, jer ni ove godine kupinu neće moći da prodaju skuplje od 12 do 25 dinara po kilogramu, čime ne može da se plati ni nadnica berača, pa će zbog toga mnogi zasadi ostati neobrani.

Profesor poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihailo Nikolić rekao je da ubuduće ne bi trebalo znatnije povećavati proizvodnju kupine u Srbiji, jer se ni njena potrošnja u svetu ne povećava.

"Umesto toga treba se boriti uz primenu savremene tehnologije, za bolji kvalitet kupine i promenu sortimenta. To praktično znači da sadašnju beztrnu kupinu, koja daje krupne plodove i veliki prinos, treba zameniti novim sortama, jer ova ne podnosi transport, a pre zamrzavanja plodovi dobiju crvenu boju, što potrošači nerado prihvataju.

U Srbiji, prema rečima Nikolića, treba uvesti u gajenje švedsku sortu kupine "loh-nes" i američku sortu "čester", koje daju kvalitetne plodove, dobar prinos, slatke su i na tržištu postižu dobre cene. Prema njegovim rečima, ne treba računati na veću cenu od 30 do 50 evro centi po kilogramu. Naravno, kupinu ne treba gajiti na površinama koje su pogodne za gajenje maline, već je treba gajiti na zemljištu pogodnom za gajenje vinograda.

Nagrade najboljima

Ocenom stručnog žirija za najuspešnijeg proizvođača kupine proglašen je Srboljub Vlajković iz Stanine Reke. Drugo mesto zauzeo je Petko Petrović iz Bobove, koji ima najuređeniji zasad kupine sa najkvalitetnijim plodovima, dok je Goran Jevtić iz Stanine Reke nagrađen kao prvi proizvođač koji je uveo u gajenje nove sorte kupine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online