Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.09.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Vučić jaše kineskog zmaja

Srbija će biti luka kineskih investicija u celom regionu, poručio je iz Pekinga predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čiji je cilj da sa Svetskog ekonomskog foruma, poznatijeg kao "letnji Davos" donese paket poslova vredan tri milijarde evra. Čulo se da će s Kinom biti potpisano 11 novih ugovora, a srpska ekonomija, kako kaže, dobiti velike injekcije iz Kine.

www.mc.rs
Vladimir Đukanović

- Ugovori dve zemlje dramatično će promeniti poziciju Srbije - poručio je on i kao prvu stvar naveo okvirni Sporazum sa kompanijom Šangdong Linglong, koja će se graditi u proleće 2019, s investicijom 996,4 miliona evra.

To su, kako je rekao, stvari koje menjaju Zrenjanin i Banat.

- Investicija od 900 miliona dolara dolazi, a potpisaćemo sporazum sa još dve kompanije, od kojih će jedna više od 100 miliona dolara investirati. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljava stanovništvo - kazao je predsednik Srbije.

On se osvrnuo i na infrastrukturne projekte, prvenstveno na ugovor za obilaznicu oko Beograda, na koji sa predsednikom Kine Si Đinpingom danas stavlja potpis. Najavio je dogovor o delu trase koji spaja Bubanj Potok i Pančevo, a u oktobru, kako je obelodnio, trebalo bi da usledi ugovor za deonicu auto-puta Preljina - Požega.

- Pokrenuti su i ozbiljni razgovori o punoj rehabilitaciji pruge Beograd - Niš, vrednosti 602 miliona evra - kazao je Vučić, ističući da sve to daje ogromnu šansu Srbiji za ubrzani napredak.
Fantastične vesti, od ogromnog značaja za Srbiju, komentariše poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović posetu srpske delegacije Kini.

- Kina će, ako već nije, vrlo skoro postati prva ekonomija na svetu i jako je dobro što se toliko vezala za Srbiju da je bilo reči da kineski sporazum sa zemljama jugoistočne Evrope umesto 16 plus jedan, bude 15 plus jedan plus jedan, odnosno da Srbija dobije specijalni status - pojašnjava Đukanović za "Vesti" značaj ove saradnje, ističući da Srbiji može da donese samo dobro kada je sila od 1,3 milijarde stanovnika uzme za strateškog partnera. Ukazuje da je, osim ekonomske i saradnje u drugim privrednim delatnostima, važna i vojna saradnja.

Uz ocenu da je dobro praviti ovakve aranžmane, ekonomski stručnjak Ljubomir Madžar ukazuje za "Vesti" da je ta, kako je zove, "kineska stvar" komplikovana, jer nije do kraja razjašnjeno koliko su zastupljeni u paketu direktnih stranih investicija, a koliko je zajma koje treba vraćati.

- Kredite treba vraćati, pa jedino ne smemo da preteramo sa zaduživanjem, da nam se ne vrati kao bumerang - upozorio je Madžar, ukazujući da u trci za stranim investicijama ne smemo zaboraviti podsticanje domaće akumulacije.

Zrenjaninsko čudo

Šangdong Linglong je globalni lider u proizvodnji automobilskih guma i trebalo bi da zaposli oko 1.200 ljudi. Prvi proizvodi iz Zrenjanina biće na tržištu od 2020. godine. Čuje se da će kompletna proizvodnja guma biti plasirana na evropsko tržište. Grad Zrenjanin je ustupio zemljište, a reč je o najvećoj grinfild investiciji u Vojvodini ikada.

Uspešno sa bankarima

- Bili su uspešni sastanci sa predstavnicima Benk of Čajna i Eksim bankom sa kojom je danas teže postići kredite do tri odsto, zbog novih pravila njihove vlade. Uspeli smo i nemamo problema s uzimanjem tih kredita zbog visoke stope rasta. Vraćamo dugove i već 1. januara ćemo spustiti dug na 50 odsto BDP - kaže Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online