Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.07.2018.
20:46
b92.net, Vestionline A

Spremite se britanski potrošači - nova katastrofa u najavi

Britanska vlada i Evropska unija moraju "po svaku cenu" da izbegnu Bregzit bez postignutog sporazuma.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

BRC je procenio da će više od 12.500 britanskih malih preduzeća koja posluju u sektoru trgovine na malo biti u opasnosti od bankrota, dok će se preduzeća u EU suočiti sa gubitkom 21 milijarde funti (27,8 milijardi dolara) od izvoza poljoprivrednih proizvoda u Britaniju, prenosi Rojters.

To bi dovelo do prekida u snabdevanju hranom, povećanja cena i gašenja brojnih malih preduzeća u sektoru trgovine na malo, saopštilo je udruženje britanskih maloprodavaca.

Upozorenje Britanskog konzorcijuma za maloprodaju (BRC) dolazi dan uoči sutrašnjeg sastanka u Londonu, na kom će domaćin ministrima iz EU biti britanska premijerka Tereza Mej u svojoj državnoj rezidenciji, u nastojanju da se postigne dogovor o tome kako da se pogura nastavak otegnutih pregovora o Bregzitu, prenosi Rojters. 

U pismu upućenom Mejovoj i glavnom pregovaraču EU za Bregzit Mišelu Barnijeu, predsednik BRC-a Ričard Penikuk je naveo da bi nepostizanje sporazuma koji obezbeđuje slobodan protok robe nakon Bregzita 29. marta 2019., nanelo štetu kako britanskim potrošačima, tako i proizvođačima iz EU. 

"Nepostizanje dogovora - što je najekstremniji scenario - značiće nove granične kontrole i višestruke necarinske barijere kroz regulatorne kontrole, što će dovesti do zastoja na granicama, propadanja robe i neizvršavanja isporuka", dodao je. 

"Posledice toga će biti dramatične za potrošače u Velikoj Britaniji. Verovatan ishod je da će hrana truliti u lukama, a da će izbor i kvalitet onoga što bude dostupno potrošačima biti sužen", ocenio je Penikuk. 

Napomenjući da 50 odsto britanske hrane potiče iz uvoza, od čega 60 procenata dolazi iz EU, on je naveo da je 2016. godine 3,6 miliona kontejnera iz Unije prošlo kroz britanske luke, što je jednako količini od preko 50.000 tona hrane dnevno. Ova roba trenutno ulazi u Veliku Britaniju uz minimalna zadržavanja, što omogućava nesmetanu trgovinu. 

Prema proceni Penikuka, troškovi uvoza hrane i pića iz EU će se povećati u proseku do 29 odsto zbog necarinskih barijera, što će se, kako upozorava, u najvećoj meri preneti na potrošače kroz više cene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online