Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.06.2018.
18:30
Vestionline A

Čadež: Preporuke privrede za konkurentniji region

Privredne komore zapadnobalkanske šestorke – članice Komorskog investicionog foruma, u ime privreda koje okuplјaju, pozvale su danas vlade regiona, Evropsku komisiju i države EU uklјučene u Berlinski proces da se još konkretnije posvete i zajednički rade na sprovođenju Akcionog plana za ekonomski regionalni prostor kako bi kompanije na Zapadnom Balkanu što pre počele da uživaju vidlјive koristi regionalnih integracija, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije u Podgorici, nakon sednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

PKS
Sistemskim rešenjima unaprediti uslove poslovanje u regionu: Marko Čadež

Upravni  odbor Komorskog investicionog foruma, kojim predsedava Čadež, na današnjem zasedanju, u sklopu pripreme za predstojeći  Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu, usvojio je deklaraciju sa preporukama privrede  svim učesnicima u sprovođenju agende za regionalnu saradnju. Takođe, Upravni odbor KIF-a za generalnog sekretara zajedničke regionalne komore u Trstu izabrao je Safeta Grdžalijua, predsednika Privredne komore Kosova.

Cilj preporuka je brže otklanjanje barijera i smanjenje troškova, jednostavnije procedure i propisi za uspešnije poslovanje, više međusobne trgovine i investicija, kako bi region postao konkurentniji na globalnoj investicionoj mapi i obezbedio brži ekonomski rast i razvoj i više radnih mesta.

Čadež je, uz ocenu da je u proteklih godinu postignut napredak, da su vlade dosta uradile i i da su koordinatori pri kabinetima premijera bili posvećeni tom poslu, istakao da, iz ugla ljudi iz privatnog sektora, koji su svakodnevno na terenu, rezultati mogu biti još bolji i da sistemskim rešenjima treba dodatno poboljšati uslove poslovanja u regionu.

Da bi se obezbedila bolja koordinacija unutar regiona, osiguralo sprovođenje  dogovorenih politika koje će omogućiti stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, po rečima Čadeža, komore vladama Zapadnog Balkana, kao jedno od rešenja predlažu osnivanje ministarstava za regionalnu saradnju.

Uklanjanje svih necarinskih barijera unutar regiona, uzajamno priznavanje sertifikata, uz brže uvođenje evropskih standarda i elektronskih dokumenata, privrednicima bi, prema ovim preporukama, obezbedilo jeftiniji promet robe u regionu i smanjilo duge redove kamiona na prelazima.

Za brži rast ekonomija regiona i kreiranje novih radnih mesta, neophodno je, ukazao je Čadež, obezbediti bolji i lakši pristup kapitalu i alternativne izvore finansiranja  za mala i srednja preduzeća, kao kičmu ekonomskog sistema.

Na listi preporuka privrede je i sprovođenje digitalne agende i digitalne transformacije kompanija,  obrazovanje prema potrebama privrede, priznavanje kvalifikacija, veća mobilnost ljudi, čime bi se  stvorili uslovi za smanjenje nezaposlenosti i  sprečio  odliv  kvalitetnih kadrova iz regiona.

- Sa evropskim zvaničnicima razgovaramo i o takozvanom  inkluzivnijem pridruživanju,  koje bi  obezbedilo da odmah primenjujemo standarde i propise koje usvojimo, ne čekajući da svaka država postane članica, jer tako štedimo i novac i vreme našim kompanijama - naglasio  je Čadež.

Ukazujući na važnost ekonomske saradnje i izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora  za budućnost, opstanak  i razvoj privreda regiona, Čadež je istakao značaj i doprinos Berlinskog  procesa ostvarenju tih ciljeva koji su u fokusu ove inicijative.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online