Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.06.2018.
17:10
Vestionline A

Poslovni forum u Trstu

U Trstu se sutra u organizaciji privrednih komora Srbije i italijanske regije Fruli Venecija Đulija (Friuli Venezia Giulia) održava poslovni forum na kome će kompanijama, bankama i drugim finansijskim institucijama ove pokrajine biti predstavljeni uslovi poslovanja na srpskom tržištu, mogućnosti za investiranje i zajedničke poslovne aranžmane sa našim kompanijama, kao i izvozni potencijal privrede Srbije.

Tanjug
Poslovne mogućnosti u Srbiji predstaviti privrednicima italijanskih regiona: Marko Čadež

Prvom u nizu foruma koji su do kraja godine planirani i u drugim pokrajinama Italije, pod nazivom "Nove ekonomske prilike za kompanije italijanskih regiona" prisustvovaće oko stotinu firmi i predstavnika finansijskog sektora regije Fruli Venecija Đulija.
 
- Po modelu koji se pokazao uspešnim na drugim tržištima, recimo nemačkom i austrijskom, poslovne mogućnosti u Srbiji predstavićemo i privrednicima italijanskih regiona - izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, najavljujući sutrašnji skup u Trstu.
 
Iako je Italija jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Srbije i mada ovde već uspešno posluje veliki broj dobrih italijanskih kompanija, Čadež ocenjuje da je još nedovoljno prepoznat potencijal Srbije kao investicione destinacije, da bolje možemo da iskoristimo šansu da privrednici iz Italije, pre svega, još više ulažu, ali da se povezuju sa srpskim  kompanijama.
 
- Predstavićemo im uslove i mogućnosti za poslovanje i investiranje i potencijalne partnere za zajedničke poslove iz raznih sektora, ali i mehanizme pomoću kojih to mogu lakše da postignu. Kako mehanizme koje im nude srpska  vlada i Razvojna agencija Srbije, tako i mehanizme njihovih banaka i finansijskih institucija za podršku internacionalizaciji italijanskih kompanija, za izlazak na inostrana tržišta - objašnjava predsednik PKS.
 
Posle ovog, prvog foruma u regionu Fruli Venecija Đulija, kako najavljuje Čadež, Privredna  komora Srbije organizovaće forume i prezentacije i u drugim italijanskim regijama, a vrlo brzo će se fokusirati i na francusko tržište. Ekonomijom pokrajine Fruli Venecija Đulija, jednom od najrazvijenijih u Italiji, dominiraju mala i srednja preduzeća, a zasniva se na specijalizovanoj poljoprivredi, kvalitetnom turizmu, razvijenoj proizvodnji malih kućnih aparata, nameštaja i mašinskoj industriji.
 
Prema analizama Privredne komore Srbije perspektivni sektori za unapređenje ekonomskih veza sa italijanskom privredom, u kojima postoji obostrani interes za poslovanje, osim automobilskog i metalskog, jesu i tekstilna, drvna i industrija hrane, oblast obnovljivih izvora energije i IT sektor.
 
Italija je  jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, naše prvo izvozno tržište, drugi partner u izvozu i po ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni, i prvi po broju realizovanih investicionih projekata.
 
Prošlogodišnja trgovina Srbije i Italije bila je prilično uravnotežena sa blagim suficitom na srpskoj strani. Međusobno smo razmenili robu vrednu 3,95 milijardi evra. Na italijansko tržište smo izvezli proizvode za 1,99 milijardi evra dok je uvoz iznosio 1,96 milijardi evra.
 
U spoljnotgovinskoj razmeni sa Italijom učestvuje oko 10.000 srpskih firmi, a prema podacima Agencije za privredne registre u Srbiji je registrovano 1711 privrednih subjekata sa većinskim  kapitalom italijanskih pravnih i fizičkih lica.
 
U Srbiju su investirale velike italijanske kompanije ali i dosta malih i srednjih preduzeća koji su na naše tržište došli samostalno ili u „pratnji“ velikih sistema. Italijanski investitori do sada su najviše ulagali u tekstilnu, automobilsku i industriju nameštaja i preradu drveta. Na srpskom tržištu prisutne su i vodeće italijanske banke sa oko 20 odsto učešća u ukupnoj aktivi bankarskog sektora, osiguravajuće kuće koje pokrivaju više od 40 odsto srpskog sektora osiguranja, kao i konsultantske koje firme koje su podrška investitorima iz Italije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online