Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
09:25
Vestionline, Tanjug A

"Krajem juna dobre vesti za Srbiju iz EU"

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila da Srbija do kraja juna može da otvori dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU.

Tanjug
Jadranka Joksimović naglašava da nam dobre vesti stižu iz Brisela

Ona je, posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom u Briselu u sredu, najavila i potpisivanje dela pretpristupnih fondova u visini od 42 miliona evra kao i fonda za poljoprivredinke od 175 milona evra bespovratne pomoći.

- Ono što je pozitivno jeste da do kraja juna očekujem da imamo dva nova poglavlja otvorena. Pretpostavljam da će to biti poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva - najavila je Joksimović. 

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da je će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

- Mislim da pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili niti jedno poglalje. Iako bismo mi voleli više ili mislim da je možda i trebalo više, takav je proces u EU gde se dešavaju različite vrste političkih turbulencija i neočekivanih dešavanja - kaže Joksimović. 

Ministarka za evrointegracje je posle sastanka sa komesarom Johanesom Hanom najvila i potpisivanje novih fondova u oblasti pretpristupne pomoći (IPA) i sporazuma u okviru evropskog fonda za razvoj poljoprivrede (IPARD). 

- Ono što je vrlo važno jeste to da sam sa komesarom Hanom dogovorila potpisivanje, po prvi put, finasijskog sprazuma IPARD koji se odnosi na fondove za poljoprivrednike. Radi se o 175 milona evra bespovratne pomoći do 2020. godine - kaže Joksimović. 

Ona je najavila da bi do kraja juna Srbija trebalo da potpiše i deo finansijske pomoći iz pretpristunih fondova za 2017. godinu u visini od 42. miliona evra od ukpno 138 milona evra. 

- Bili smo dobri u programiranju i nalazili najbolje projekte koji mogu da budu podržani od strane Evropske komisije. Pregovaram sa Komisijom oko toga koji su projekti najzreliji i u koje oblasti treba da koristimo sredstva. Bili smo dobri u tome i zbog toga ćemo iduće godine biti i nagradjeni sa nešto više novca - kaže ministarka Joksimović. 

Ona je najavila da će se u Briselu u četvrtak sastati sa ambasadoruma svih zemlja članica kako bi im predstavila napredak i očekivanja Srbije na putu evrointegracija, ali i čula koja su to očkivanja EU. 

- Svi treba da budemo pozitivni i da gledamo u pozitivnu budućnost. EU je na kraju ipak ponudila svakome nešto i svaka država je našla svoju korist u EU, a pre svega jedan projekat mira, stabilnosti, a onda ide i ekonomski prosperitet. Zato je vaćno sve ono što predsednik Vučić i ova vlada godinama promoviše - poručila je Joksimović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online