Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
22:18
Vestionline A

Finansiranje glavni problem razvoja socijalne ekonomije u Srbiji

Najveći izazov za razvoj socijalne ekonomije u Srbiji je dostupnost izvora finansiranja, jer pristup tradicionalnim finansijskim tržištima nije omogućen svim pravnim licima i startapima, ocenjeno je na regionalnoj konferenciji Foruma socijalnih inovacija u Beogradu.

Promo
Forum socijalnih inovacija je održan u Beogradu

Iako socijalna preduzeća pozitivno utiču na društvo i obezbeđuju inovativna i održiva rešenja za brojne izazove, ona se i dalje suočavaju s nedovoljno podsticajnim okruženjem za još intenzivniji razvoj i još jači uticaj.

Smart kolektiv, organizator Foruma, predstavio je četvorogodišnji plan za razvoj okvira za preduzetničku filantropiju i poboljšanje uslova za stvaranje još veće društvene odgovornosti, navodi se u saopštenju.

Paktičari i stručnjaci iz regiona i Evrope diskutovali su o inovativnim rešenjima za socijalne izazove i o kreiranju mehanizama za povećanje uticaja i održivosti socijalnih preduzeća u regionu i centralnoj i istočnoj Evropi.

Promo

Svi su se složili da je jedan od najvećih izazova za razvoj socijalne ekonomije u Srbiji dostupnost izvora finansiranja jer pristup tradicionalnim finansijskim tržištima nije omogućen svim pravnim licima i startapima.

- U istraživanju koje smo sproveli 2017. godine, dve trećine socijalnih preduzeća istaklo je kao ključni izazov nedostatak izvora finansiranja, a polovina njih potrebu da imaju pristup kreditima. Zato ćemo, uz pomoć EU i USAID-a, zajedno sa Erste Bankom  i drugim partnerima iz privatnog sektora raditi na kreiranju finansijskih mehanizama i fondova koji će razumeti potrebe ovih preduzeća i dati im adekvatnu podršku - rekao je Neven Marinović, izvršni direktor Smart kolektiva.

- Forum socijalnih inovacija postao je ključan datum u kalendaru socijalnog preduzetništva, posebno u regionu centralne i istočne Evrope. Globalna mreža socijalnog preduzetništva (GSEN) – koja teži tome da pruži najbolju moguću podršku socijalnim preduzećima kroz mrežu od 60 posrednika u 70 zemalja sveta – ponosna je što podržava ovaj skup i ukazuje na potencijal centralne i istočne Evrope za globalnu socijalnu ekonomiju - rekao je Piter Ptaško, direktor GSEN.

Ovogodišnji Forum socijalnih inovacija organizovao je Smart kolektiv, uz podršku USAID i Evropske unije. Konferencija je organizovana u partnerstvu s Forumom za odgovorno poslovanje, Fondacijom Ana i Vlade Divac, Trag fondacijom, Fondacijom Katalist, Srpskim filantropskim forumom i Privrednom komorom Srbije, u saradnji s Erste Bank, Timom za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, Euclid Network i Global Social Entrepreneurship Network.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online