Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 24.07.2010.
07:46
Tanjug A

Berluskoni: FIAT odlazi u Srbiju na našu štetu?

Premijer Italije Silvio Berluskoni izjavio je da FIAT može da proizvodi automobile tamo gde smatra da mu to odgovara, ali da vlada želi da u razgovorima za okruglim stolom razmotri njegovu najavu da će novi model minivana proizvoditi u Srbiji umesto u Italiji.

Samo da nije na štetu Italije: Silvio Berluskoni



"U slobodnoj ekonomiji i slobodnoj zemlji neka industrijska grupacija je slobodna da smesti svoju proizvodnju gde god smatra da joj odgovara", rekao je Berluskoni u petak uveče, posle sastanka s predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevom.


"Nadam se, međutim, da se ovo ne događa na štetu Italije ili FIAT-ovih' radnika", dodao je on.


Izvršni direktor FIAT-a Serđo Markione je ocenio da je odluka o prenošenju proizvodnje u Srbiju bila neophodna da bi se garantovala nesmetana buduća proizvodnja novih automobila, s obzirom na to da je kompanija izašla iz bolne krize koja je pogodila celu industriju automobila i da pokušava da izraste u većeg globalnog proizvođača, zajedno sa kompanijom "Krajsler" koju kontroliše, prenosi agencija AP.


Italijanski ministar rada Mauricio Sakoni je izjavio da želi sastanak s rukovodiocima "Fijata" radi razgovora o tim planovima i pozvao "Fijat" da izbegava nepotrebne konflikte.


Neki drugi zvaničnici su bili manje odmereni u izjavama, okrivljujući FIAT da izvlači korist iz vladinih podsticaja za uvođenje čistije tehnologije kako bi savladao krizu i zatim preneo radna mesta van zemlje.


Markione je prethodno objavio planove za povećanje proizvodnje u italijanskim pogonima koji su nedovoljno iskorišćeni, budući da vladini predstavnici i sindikati žele dokaze da FIAT-ove globalne ambicije neće ići na štetu Italije.


FIAT je ranije ovog meseca potvrdio da nastavlja s planovima o investiranju 700 miliona evra (903 miliona dolara) u prenošenje proizvodnje modela "panda" sledeće generacije iz Poljske u jedan pogon blizu Napulja, uprkos neslaganju jednog od sindikata sa uslovima koje je postavio FIAT.


Ta borba oko pogona kod Napulja je, međutim, utrla put odluci o premeštanju proizvodnje u Srbiju, ukazali su analitičari.


Markione je ove sedmice izjavio da FIAT-ovi planovi uključuju investicije od milijardu evra i da taj proizvođač automobila ne može dozvoliti da mu problemi s radnicima ometaju proizvodnju.


Čelnik FIAT-a nastavlja da radi na izdvajanju industrijskih podružnica u posebnu kompaniju, sa ciljem da stvori globalnu autokompaniju, uz učešće "Krajslera". Očekuje se da će taj proces biti okončan do 1. januara.

POVEZANE VESTI

Subota 24.07.2010. 10:45
Ovaj je rekao nasem Kluniju da ce podrzati Srbiju u integraciju u EU,ali cim su im malo ugrozeni interesi sve pada u vodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online