Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 20.04.2018.
21:22
Vestionline, Sputnjik A

Krim postaje ruska Kalifornija; "Da Srbi ne putuju 8h"

Prvi dan Jaltinskog ekonomskog međunarodnog foruma prošao je više nego uspešno, prenosi Sputnik.

Epa/ Maxim Shipenkov
Krim

A predsednik Krima Sergej Aksjonov rekao je da je rekordan broj učesnika je "razbio sve mitove o izolaciji ruskog Krima“.

Više od tri hiljade učesnika iz 70 zemalja sveta - gotovo da igla nije imala gde da padne. Čuli su se razni svetski jezici, uključujući i srpski. Na reverima učesnika mogle su se videti značke sa zastavama njihovih zemalja. 

Forum se paralelno odvija na više lokacija, od Opolznevoja, preko Livadije, do Jalte. Vode se razgovori o ekonomiji, investicijama, građevini, prevazilaženju kriza i sankcijama, razvoju Krima i Rusije, a uspostavljaju se i kontakti, sklapaju dogovori i razvija se saradnja među državama. 

Najbrojnija delegacija na ovogodišnjem forumu stigla je iz Sirije, ali je najveće iznenađenje dolazak predstavnika Velike Britanije i Ukrajine, zemalja koje imaju veoma loše odnose sa Rusijom. 

Političari, biznismeni i eksperti mnogih zapadnih zemalja, poput Nemačke i Francuske, doputovali su na Jaltu uprkos pritiscima koje su zbog toga (pre)trpeli. Oni su istakli da se ne plaše posledica i mogućih sankcija. 

Potpredsednik Vlade Krima Dmitrij Poklonski je rekao da su strani investitori počeli smelije da dolaze na Krim i da pokazuju spremnost da investiraju u krimsku privredu. 

Očekuje se da budu potpisani investicioni sporazumi vrednosti veće od 100 milijardi rubalja. Moglo se čuti i da Krim ima sve šanse da postane "ruska Kalifornija" - "najzelenija, najproduktivnija, ekonomski najrazvijenija država, sa najboljim tehnologijama". 

Predsednik Krima je najavio i da će prvi automobili već za nekoliko nedelja preći preko Krimskog mosta, nove saobraćajnice koja će povezivati to poluostrvo sa ostalim delom Rusije. 

Tokom foruma čuli su se i konkretni predlozi. Jedan od njih je osnivanje ruske državne spoljnotrgovinske korporacije, koja bi imala ekskluzivno pravo da obavlja izvozno-uvozne poslove sa Sjedinjenim Državama, a u grupi roba mogli bi da budu prirodni resursi, koji su potrebni SAD - titan, retki metali. 

Jedan od učesnika foruma iz Bugarske predložio je da se na Krimu ulaže u izgradnju aerodroma, pošto ljudi sa Balkana - Bugari, Srbi i ostali narodi sa ovog područja do Krima putuju i po osam sati, pošto idu zaobilaznicom, jer su Ukrajinci zabranili prelazak preko njihove teritorije. 

S druge strane, Rusi su, osim u razvoj svoje zemlje, zainteresovani da ulažu i u obnavljanje Sirije i da pomognu razvoju privrede te zemlje. 

Tokom trajanja foruma, Latakija i Jalta su se pobratimili, a gradonačelnik tog sirijskog grada zahvalio se ruskom narodu i ruskoj armiji na pomoći tokom rata.

POVEZANE VESTI

Subota 21.04.2018. 14:31
Nasi od ovih treba da uce. Uzalud sankcije i ostale ludorije. Novac pravi novac, nema granica i ogranicenja. Ce mozda Krim da udje u EU?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online