Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
13:47
Vestionline, rts.rs A

Kako će sankcije uticati na rusku privredu

Dok Amerika priprema novi paket sankcija Rusiji, možda već danas, Moskva sabira posledice prethodnih. Prve reakcije na poslednji talas ekonomskih restrikcija bile su dramatične. Situacija na berzi i tržištu se potom stabilizovala, ali se i dalje strepi od novih poteza.

pixabay.com
Hoće li nove sankcije ostaviti veće posledice po rusku rublju?

Rusija razmatra kontramere u vidu zakona koji bi trebalo da zabrani uvoz američkih proizvoda i usluga, i poručuje da je Vašington izgubio vezu sa realnošću

Sedmorica ruskih bogataša, 12 kompanija, 17 zvaničnika - sankcije su najteže oni pretrpeli. Trinaest milijardi dolara u jednom danu izgubila je ruska berza, milijarderi, prema procenama, od 12 do 16 milijardi.

- To je bio veliki potres, i berza ima stres, kako je vreme proticalo nije ga mnogo prošlo, oni su počeli da se vraćaju. Naravno, neće se vratiti na početni nivo - smatra glavna i odgovorna urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić.

Da se vrati tom smeru ruska ekonomija uspela je i kada su 2014, nakon ruske aneksije Krima, uvedene sankcije SAD. Da je uspela da se prilagodi novoj ekonomskoj realnosti, potvrđuje i rast privrede 2017. Nova runda sankcija, čini se, sa jačim posledicama.

Ivan Vujačić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smatra da je to pokušaj da se preko oligarha izvrši pritisak na Putina.

- Mislim da je to pogrešno jer su oligarsi deo vlasti u Ruskoj Federaciji. Teško videti razgraničiti uopšte gde počinje privatni sektor a završava se državni. Delimično će potresti neke sektore, Deripasku, koji će biti skinut sa berze. Pogodiće tehnološki napredak Rusije, pogodiće eventualno finasijsko tržište - dodaje Vujačić.

Donji dom parlamenta raspravljaće o nacrtu zakona koji predlaže da se ograniči uvoz softvera i poljoprivrednih proizvoda. Državnim kompanijama pod američkim sankcijama ruska vlada najavljuje dodatnu pomoć.

- Tako da se govori o osnivanju of-šor zona na Dalekom istoku. Još uvek nisu donete odluke, ali to je jedna od mogućnosti. Oligarsi neće moći da pozajmljuju novac od stranih banaka ali će moći da pozajmljuju od svojih banaka - objašnjava Ljubinka Milinčić.

Vujačić ukazuje da Rusija ima manje opcija da pogodi Zapad nego što Zapad ima da pogodi nju.

- Ali, opet ali će to biti na nivou nekih ciljanih sankcija. Pretpostavljam da će biti na neke američke firme koje ulažu u Rusiji. Ono što je loše je što se stvara jedna atmosfera nepoverenja za ulagenje u Rusiji. Trampova administracija koristi ovakve stvari radi dobijanja nekakve pozicije u potencijalnim pregovorima. To radi na neorganizovan, nezgrapan način gde se ne vide trajne posledice. Kao što smo mogli da vidimo, SAD unese jednu nestabilnsot u svetsku privredu - dodaje Vujačić.

Jezik sankcija ne može da se koristi - poručuje Moskva Vašingtonu. Ipak nove najavljne sankcije SAD, smatraju analitičari, mogle bi da nanesu štetu koja ne može da se popravi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online