Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.01.2018.
10:29
Vestionline A

Čije jabuke BiH izvozi u Rusiju?

Od danas (22. januar) je ponovo na snazi zabrana uvoza jabuka u Rusiju iz Bosne i Hercegovine. Odluka je doneta nakon što je tamošnja inspekcija utvrdila da je jedna kompanija iz Bijeljine jabuke poreklom iz Poljske ponovo pakovala i izvozila u Rusiju.

pixabay.com
 

Rusi su već upozoravali...

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović traži da se preduzmu mere protiv počinitelja prevare, zbog kojeg je sistem kontrole i izvoza došao u pitanje. BiH će tražiti i treću šansu od ruske strane, uz garanciju da će osigurati kvalitetan sistem kontrole.

Ruski fitosanitarni inspektori posumnjali su da je 19 tona jabuke pristiglih iz BiH, u stvari poreklom iz Poljske, jer su pronašli prelepljene etikete na drvenim sanducima čime je podstaknuta sumnja da se radi o klasičnom prepakivanju. Ključni propust napravio je fitosanitarni inspektor iz Distrikta Brčko koji nije ni prisustvovao utovaru i istovaru jabuka.

Inspekcijski organi već češljaju bijeljinsku firmu "Fruct Company" koja je izvezla sporne jabuke u Rusiju. Inspekcija je došla i kod Nedžada Mujčinovića u Gradačac jer je on prodao sporne jabuke bijeljinskoj firmi. Mujčinović za Radio Slobodna Evropa tvrdi da su jabuke domaće proizvodnje.

- To su moje jabuke 100 posto. Inspekcija mi je tu kod kuće, pa evo sad rešavam to. Znači 100 posto. Evo, sve će se utvrditi. Ja imam voćnjaka dva do tri hektara, sve je pokriveno mrežom, i hladnjače... Roba je ovdje, vidi se gdje je spakovano, prazni boksovi... Šta se dešavalo dalje, ja ne znam o tome ništa - tvrdi Mujčinović.

"Fruct Company" je firma sa sedištem u Bijeljini, koja ima samo jednu kancelariju. Nema registrovan ni telefon. U prošloj godini procenjuje se da je ta kompanija u Rusku Federaciju izvezla od 300 do 400 tona jabuka.

Istraga će tek pokazati da li se ili nije radilo o domaćim jabukama. Domaći proizvođači ističu da su ogorčeni i ljuti zbog nove bruke oko izvoza jabuka u Rusiju. Ipak, više od sramote boli to što voćari sada ne znaju šta će sa jabukama u hladnjačama, kaže Dragomir Vujković, voćar iz okoline Prijedora.

- Znam koliko je bilo upozorenja. Znam koliko su bili Rusi izuzetno kooperativni. Pa slušajte, upozorenja su dolazila već nekoliko puta. Oni su to nalazili, ali su uvek prelazili preko toga. Ovaj put je kap prelila čašu. Oni se jednostavno nisu udostojili ni da skinu poljske etikete sa jabuka, nego prelepe naše etikete preko poljskih etiketa - navodi Vujković.

Prva zabrana je bila 2016. godine. Rusi su tada popustili, nakon obećanja da će situacija biti drugačija. Ali, pitanje je da li će dati novu šansu za izvoz jabuka. Sistem se pokazao neefikasnim, nije vođeno računa o tome ko je na listi izvoznika, nije vođeno dovoljno računa o sistemu kontrole.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online