Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
02:10
D. Dekić - Vesti A

Borba za kvadrate: Preko Beča do stana

Jeftina državna stanogradnja u Srbiji, koju je najavio predsednik države Aleksandar Vučić, trebalo bi da bude spas za vojsku, policiju i službe bezbednosti čijim će pripadnicima biti omogućeno da kvadrat stana, kao i mladi naučnici, plaćaju u proseku oko 500 evra. Da li će se to ovog puta desiti, pita se javnost, pošto je Vučić i dok je bio premijer obećao stanove za svega 380 evra po kvadratu i to krajem 2015. godine, ali i to je ostalo samo u najavi.

Z. Raš
Mladi u Srbiji imaju zajedničku muku: Miloš Blašković

Bilo kako bilo, ove kategorije stanovništva mogu da se raduju, dok ostalima preostaje da se kao i do sada snalaze na razne načine. U traženju najbolje opcije za sopstveni krov nad glavom, neki su kao i uvek kada je najteže, pomoć potražili od najbližih koji žive - van granica Srbije.

Spas iz dijaspore

U Udruženju Efektiva, koje okuplja građane sa kreditima u švajcarskim francima, kažu da je i prethodnih godina srećnicima koji imaju najbližu rodbinu u inostranstvu "ključ za pravu bravu" bio pomoć dijaspore u otplati enormnih kredita.

Drugima se posrećilo kreditima u inostranstvu, jer kako nam objašnjava bračni par iz Ćuprije koji insistira na anonimnosti zbog rada na crno, kao zvanično neplatežni do svog doma su mogli samo preko sestre koja živi u jednoj od zapadnih zemalja.

Slično je i sa mladim slikarom koji je, "poput ministra odbrane Aleksandra Vulina spas pronašao ne kod ženine već kod svoje tetke". Jedan od onih koji je došao do stana, što bi naš narod rekao "okolo, naokolo", preko inostranstva i pristao da o tome govori za "Vesti" je 27-godišnji IT stručnjak Miloš Blašković.

Uz napomenu da je njegov slučaj više izuzetak nego pravilo, kaže da je njegova sestra iz Beča koja je višegodišnji platežni klijent iste banke, bila uporna u nameri da mu pomogne. Iz drugog pokušaja to joj je i pošlo za rukom.

Blašković je u potragu za sopstvenim krovom nad glavom krenuo pre godinu dana. U želji da se osamostali išao je od banke do banke. Onda je shvatio da bezuspešno pokušava da dođe do odgovarajućeg kredita u Srbiji.

- Išao sam logikom - što bi plaćao mesečnu kiriju gazdama kada mogu u ratama da otplaćujem svoj stan. Međutim, kamate su bile bile nepovoljnije nego sada, a banke su me gledale kao klijenta platežno sposobnog da se zadužim na period od 30 godina. Nisam želeo da do svoje 57. godine živim u nekoj vrsti ropstva - priča ovaj mladić.

Objašnjava da je hteo da otplati kredit za upola kraće vreme, pa je sve ispričao sestri koja je posle master studija španskog jezika i književnosti ostala u austrijskoj prestonici. Tamo već osam godina živi i radi jer u Srbiji nije mogla da nađe posao.

Miloš je planirao da se zaduži na sumu od oko 50.000 evra.

- Kad je sestra otišla da se raspita, službenica je rekla da nema mogućnosti da se zaduži za stan u Srbiji, ali je ona bila uporna i na kraju su presudila njena mesečna primanja i određena suma koju je imala u banci. Banka je prihvatila njen zahtev uz obrazloženje da traži malu sumu - priča Blašković koji se proteklog leta uselio u stan u jednom novobeogradskom bloku.

Povoljniji uslovi

Računica je, kaže, jednostavna. Za 15 godina otplate, stan će ga koštati 63.000 evra, a ima mogućnost i kraćeg roka otplate. S druge strane, prema ponuđenim uslovima u Srbiji platio bi ukupno blizu 90.000 evra.

Osvrnuvši se na ovaj primer Hasan Hanić, profesor Beogradske bankarske akademije, objašnjava da se umesto hipoteke na nekretninu kao garancija može uzeti drugi kvalitet klijenta.

- Banka može da odluči da se obezbedi na drugi način, bilo čime. Da ona ili neko drugi, recimo firma u kojoj klijent radi, bude njegov jemac - objašnjava za "Vesti".

Kamatne stope u Srbiji su, prema rečima ovog stručnjaka, u odnosu na ranije snižene, ali ne kao u državama višeg standarda koje imaju i veći kreditni rejting.

- To bankama iz tih zemalja omogućava da dođu do povoljnijih sredstava kojima odobravaju kredite i plasiraju ih po nižim kamatnim stopama - kaže Hanić i dodaje da u Srbiji za tako nešto ipak postoji rizik.

Najskuplje na Vračaru

Cena kvadrata će, prema najavama predsednika Srbije, u proseku biti 500 evra - od cene po kvadratu između 550 i 580 evra u Beogradu, ali i niže od te sume u Vranju. Stanovi će se graditi i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, a Vučić kaže da će biti na dobrim lokacijama. U Beogradu je prosečna cena kvadrata nove gradnje trostruko skuplja. Najviša je cena luksuznih stanova na Vračaru i Novom Beogradu, gde metar kvadratni košta između 2.000 i čak 3.000 evra, dok su na Mirijevu i u Rakovici oko 1.000, a u Železniku se mogu naći i ispod 1.000 evra.

Pre desetak godina građani Srbije su uzimali kredite u "švajcarcima" koji su se ispostavili kao papreni i mnogima su uterali strah u kosti. Bilo je primera da je neko pre osam godina od banke uzeo kredit od 50.000 evra, otplatio 30.000, da bi se ispostavilo da duguje - još 80.000 evra.

Sada je prema rečima predsednika Udruženja Efektiva Dejana Gavrilovića situacija povoljnija. Kamate su snižene, ali još uvek su malo veće od onih u inostranstvu.

- Ranije je bilo velikih problema sa kreditima u švajcarskoj valuti, pa je bilo situacija da su bliski rođaci u dijaspori uzimali kredite kako bi isplatili zaduženje svojih najbližih u domovini - kaže Gavrilović za "Vesti".

Kaća Lazarević iz beogradske agencije za nekretnine Alka kaže da ako neko u Srbiji nema od koga da nasledi stan, prinuđen je da pokuca na vrata banke ako želi da dođe do krova nad glavom. Međutim, dodaje, plate u Srbiji su male, a politika banaka je gotovo zelenaška.

- Kredit je uvek skup, jer uz ratu postoje i troškovi obrade kredita. Jedina dobra vest je što su u poslednje vreme uslovi povoljniji nego ranije - objašnjava Kaća Lazarević.

Pozajmica kao potreba

Miloš Blašković ne gleda na kredit kao na loš potez, jer je za mlade koji nemaju od koga da naslede stan to jedini način da dođu do nekretnine. Stan prema njegovim rečima nije luksuz već preka potreba.
- Moja sestra ne namerava da se vrati u Srbiju. Ne brinem za nju, jer znam da će upornošću i ambicijom otvarati brojna vrata pred sobom. Vrstan je hispanolog, ima dobar posao i profesionalno napreduje. Svake godine se dodatno usavršava i prati svetske trendove u profesiji, što u Srbiji nije praksa - priča Blašković.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online