Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.07.2010.
14:35
Tanjug A

MMF: Srpska ekonomija u padu

Međunarodni monetarni fond je u svom najnovijem izveštaju o Srbiji ocenio da je dinamika spoljnog duga Srbije uglavnom nepromenjena u odnosu na prethodnu analizu.



Prema sadašnjoj projekciji MMF, ukupan spoljni dug će u 2010. dostići maksimum od 77,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), prognozira se u izveštaju objavljenom na sajtu ove međunarodne finansijske institucije.


Ako se pretpostavi da će se ekonomski rast postepeno ubrzavati, a deficit tekućih plaćanja stabilizovati, spoljni dug Srbije će u 2011. godini, kako se navodi, početi da se smanjuje i opašsće na 66,3 odsto BDP do 2015, što je samo marginalno iznad nivoa u 2008.


Zamah ekonomskog rasta Srbije izgubio je na snazi i izgledi za naredni kratkoročni period su pogoršani od prethodnog izvestaja, ukazao je MMF i dodao da je zabrinutost zbog mogućeg prenošenja krize iz Grčke i šireg previranja u Evropskoj uniji bacila senku na izglede ekonomskog rasta u Srbiji i celom regionu.


Slabiji i neizvesniji spoljni ambijent verovatno će umanjiti izvoz i investicije, a projektovani rast realnog BDP u 2010. snižen je sa dva odsto, na jedan i po odsto.


Fiskalne prihode Srbije su teško pogodile slabije od očekivanih ekonomske perfomanse, ukazao je MMF, ističući da je poreski prihod, pre svega od indirektnih poreza, vezanih za uvoz i potrošnju, manji od očekivanog.


S pozitivne strane, inflacija je opala na niske jednocifrene razmere, a neposredna zabrinutost za spoljne finansije je popustila. MMF očekuje da će inflacija u Srbiji do kraja godine biti blizu ciljnog nivoa (od šest odsto plud minus dva).


Očekuje se da će deficit tekućih plaćanja ponovo porasti u 2010, ali su izgledi za finansiranje spoljnog deficita i otplatu duga povoljni, bez obzira na povećanu nesigurnost u pogledu razvoja događaja u regionu, ukazao je MMF, u izveštaju objavljenom posle četvrte revizije tekućeg stend-baj aranžmana sa Srbijom.


MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji novi stend-baj aranžman u ukupnom iznosu od 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.


U dosadašnje tri tranše Srbija je povukla oko 1,3 milijarde evra iz aranžmana s MMF-om, a posle četvrte revizije aranžmana, okončane u maju, umesto celokupne četvrte tranše povučhi će samo 15 odsto, ili 56 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online