Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
17:18
sputniknews.com, Vestionline A

Da li strahuje Zapad: Ruski ekonomski bum u Srbiji

Do kraja godine biće usaglašena mapa puta do zajedničke ekonomske zone u Srbiji, ali i sačinjen spisak novih projekata u koje bi ulagale ruske firme.

pixabay.com
 

Trgovinska razmena će na kraju 2017. biti 15 odsto vrednija, uz rast srpskog izvoza od 28 odsto. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin ocenili su pre nekoliko dana da ima prostora da se dodatno proširi saradnja dveju zemalja, na šta upućuju postojeći zajednički projekti koji se dobro odvijaju.

Čepurin je Mihajlovićevu upoznao o aktuelnim podacima o porastu trgovinske razmene dveju zemalja i planiranim investicijama ruskih kompanija.

Šef Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji Hripunov smatra da će do kraja godine vrednost rusko-srpske trgovinske razmene biti oko 15 odsto veća u odnosu na prošlogodišnju i iznosiće između 2,5 i 2,6 milijardi dolara. Na to, kako kaže, upućuju podaci prema kojima je u periodu od januara do avgusta premašen iznos od 1,7 milijardi dolara.

Pritom je, napominje on, srpski izvoz porastao čak 28 odsto i ne radi se samo o najčešće pominjanim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, već i o farmaceutskim, iz oblasti konfekcije, ženske galanterije, što je, smatra on, potvrda njihovog dobrog kvaliteta.

- Što se tiče ruskih investicija u Srbiji, mi procenjujemo, i to je ekspertska procena koja je realna, da je njihova vrednost oko četiri milijarde evra - kaže Hripunov. Poznato je da su ovde prisutni "Gasprom njeft", NIS, koji je uložio 2,5 milijardi evra, "Lukoil", "Gasprom", metalurška kompanija u Majdanpeku, banke, među kojima i "Sberbanka".

Na pitanje u koliko bi projekata u narednom periodu investirale ruske firme, Hripunov kaže da ih ima puno.

- Planiramo da do kraja godine sa srpskim kolegama napravimo spisak, odnosno plan projekata koji imaju perspektivu. Osim o prečišćavanju vode, o čemu se već razgovaralo, reč je o onima u oblasti medicine, informacionih tehnologija, tehnologija u oblasti građevinarstva. Ima dosta novih tehnologija u svetu koje možemo zajedno da proizvodimo, uključujući i na teritoriji Srbije i da radimo dalje za treća tržišta - objašnjava on.

Na pitanje koliko uopšte ima ruskih firmi u Srbiji, Hripunov kaže da se u uslovima slobode preduzetništva, kada svaka firma može da dođe u Srbiju, takav registar ne vodi.

- Mislim da ovde sigurno postoji oko 50 ozbiljnih ruskih firmi, a realno bi moglo da ih bude više od 200 - ističe Hripunov i zaključuje: "Zaista ima mnogo planova za srpsko-rusku saradnju".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online