Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
15:24
Vestionline A

Sve više investicija u domenu čistih energetskih tehnologija

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević otvorio je danas drugi dan XI Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom "Čista energija – šansa za sve!, u organizaciji Instituta za evropske poslove iz Diseldorfa i Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine i kopokroviteljstvom PKV.

PKV

Pre početka današnjih sesija, medijima se obratio predsedavajući Foruma dr Tihomir Simić koji se zahvalio PKV na velikoj podršci i tradicionalnoj saradnji. Odgovarajući na novinarska pitanja, istakao je da će velike vetroelektrane podignuti potencijal u domenu snadbevanja električnom energijom, ali će, kako kaže, biti i stimulans za druge da ulažu.

- Na našu veliku sreću, nakon desetak godina, gde se puno govorilo o obnovljivim izvorima energije, o eksploataciji onih potencijala sa kojima raspolaže Republika Srbija i zemlje regiona, došlo je do jedne male eksplozije investicija prvenstveno u domenu čistih tehnologija – kada su u pitanju raspoloživi resursi korišćenja energije vetra, solara i mini hidroelektrana u okviru hidropotencijala. Juče je ministar Antić naglasio da se očekuje oko 800 megavata u narednih godinu i po dana iz obnovljivih izvora energije, što znači da možemo očekivati intenzivne aktivnosti prvenstveno na prostoru Vojvodine kada je u pitanju korišćenje bomase, biogasa i vetroparkovi - pojasnio je Simić.

PKV

Predsednik Vučurević prisutnima je rekao da PKV prepoznaje značaj održavanja Foruma i podsticanje dijaloga i donošenje konkretnih mera za unapređenje energetske politike.

- Dužnost svih nas, svih privrednih subjekata je da svoje poslovanje, odnosno proizvodnju prilagode čistim energetskim tehnologijama. Pozitivnih primera kod nas ima, a istakao bih primenu peleta i briketa, kao primarnog goriva u proizvodnji i isporuci toplotne energije. Održivi energetski razvoj je neminovnost i Forum o čistim energetskim tehnologijama dodatno će pokrenuti i unaprediti već postojeću saradnja i razvoj energetike u zemljama u regionu - rekao je Vučurević.

Grad partner ovogodišnjeg Foruma je Grad Subotica, a danas su predstavljeni projekti u tom gradu, odnosno proizvodnja električne energije u procesu tretmana otpadnih voda, kao i uticaj načina regulacije sistema grejanja na energetsku efikasnost zgrada.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online