Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
09:59
Danas A

Kostić pozajmio Todoriću više od 50 miliona evra

Agrokorove firme u Srbiji predmet su okršaja banaka i vanredne uprave tog koncerna i trenutno deluje da bankari dobijaju. Prema izveštaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtevu za blokiranje otuđenja akcija u firmama, pridružila i Inteza.

www.mc.rs
Miodrag Kostić, direktor MK Grupe

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udela u frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o. (različitoj od istoimenog lanca supermarket), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV I Nova Sloga. 

U međuvremenu se pojavila Inteza koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine i PIK Vrbovec. Oni su podneli predlog za određivanje privremene mere kako konzum ne bi mogao da proda svoj udeo u Idea d.o.o. Inteza se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora i to zahtevajući njegove udele u firmama u Srbiji. 

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona evra, već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona evra. 

Neke od Agrokorovih firmi u Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona evra. 

Najveći deo se odnosi na Sberbanku Slovenija koja je 20 miliona evra potraživanja od Dijamanta obezbedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrednosti od oko 46 miliona evra. 

AIK banka ima obezbeđen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona evra) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima. Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora-S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator i Roda u Srbiji. 

U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona evra, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici Kragujevcu. 

Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamnata i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit Jubamnke, koji je kao i AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri miliona evra. 

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jumbes I Komercijalne banke u ukupnoj vrednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona evra založio ukupno 4,5 miliona tona smrznutog povrća koje stoji u hladnjaččama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online