Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.08.2017.
00:23
sputniknews.com, Vestionline A

Šta Soroš zna što drugi ne znaju?

Džordž Soroš, koji je slavu stekao kada se pre 25 godina kladio na pad britanske funte, pa ju je tako i oborio, sada se kladi na pad američke ekonomije.

Reuters
Džordž Soroš

Odnosno na pad glavnih indeksa njujorške berze. U to je, kako pokazuju podaci američkih regulatornih tela, uložio 1,8 milijardi dolara.

Štaviše, u svoju je procenu Soroš toliko uveren da u nju nastavlja da ulaže iako je ove godine već izgubio preko milijardu dolara "šortujući“ vrednost berze - prognozirajući dakle pad njene vrednosti - a ona je ove godine porasla za preko 10 procenata. 

Da li je Soroš izgubio poslovnu sposobnost ili vidi nešto što drugi ne vide? I šta o stanju globalne ekonomije, ovog neoliberalnog ekonomskog poretka u kome živimo, govori podatak da je 10 najbogatijih pojedinaca u proteklih godinu dana svoje bogatstvo uvećalo za preko 100 milijardi dolara, dok je istovremeno lična zaduženost Amerikanaca dosegla najveći nivo u istoriji a njihovi realni prihodi stagniraju već decenijama?

- Kao što su još 2005. bili najavljeni događaji 2008, tako se i sada najavljuje pucanje "balona" u američkoj ekonomiji. Ovakve analize pojavljuju se u vrlo ozbiljnim evropskim ekonomskim medijima, upozorenja čak postaju sve oštrija, a na neki način ih je potvrdio i Međunarodni monetarni fond - kaže za Sputnjik ekonomska novinarka Ruža Ćirković.

Tokom predizborne kampanje Donald Tramp je neprestano upozoravao da je njujorška berza "veliki, naduvani balon sapunice", dakle da je njena vrednost nerealna i prenaduvana i da će balon da pukne. Međutim, od kada je postao predsednik, a vrednost berze nastavila da raste, upravo u tome on pronalazi dokaz uspeha američke ekonomije s njim na čelu. Koji od dva Trampa je bliži istini? 

- Doći će do ozbiljnog pucanja i američke i drugih berzi - uveren je advokat i nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović, ističući da nema paradoksa u činjenici da se o krahu berze govori kad je berza na vrhuncu.

- Uvek je tako. Ljudi žele da veruju da je sve u redu i da će bogaćenje biti nastavljeno, ali svi objektivni pokazatelji govore da su se cifre toliko odmakle od realnosti da je pucanje tog balona neminovno - pesimistički zaključuje Pavlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online