Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.06.2017.
18:00
Vestionline A

PKS osnažila glas privrede za pregovaračkim stolom

U protekle dve godine Komora je uspela da vrati privredu za pregovarački sto i uključi je u donošenje odluka i zakona koji imaju uticaj na poslovnu aktivnost, ukazao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež u Nišu.

Tanjug
Marko Čadež

Nakon sastanka sa predsednicima novoizabranih regionalnih parlamenata privrednika iz čitave Srbije, na kojem je bilo reči o potrebama privrede i servisima koje će PKS u narednom periodu razvijati i  pružati članicama, Čadež je rekao da je završen proces od suštinskog značaja, kako bi privreda bila uključena u proces odlučivanja.

- Konstituisanjem 17 regionalnih parlamenata privrednika, vratili smo privredu u PKS. Gotovo 700 najuspešnijih i najvećih kompanija, koji delegiraju svoje predstavnike u skupštinu PKS i ostale organe te organizacije, danas je u članstvu privrednih parlamenata širom Srbije - objasnio je on.

Čadež je na sastanku preneo šta je do sada urađeno i koliko je PKS doprinela da se unapredi dijalog privrede sa donosiocima odluke. To ranije, kako je dodao, nije bio slučaj.

- U poslednje dve godine uspeli smo da utičemo na izmene mnogih propise. Samo u poslednjih nekoliko meseci  pokrenuli smo čak 43 inicijative, od kojih je 17 već usvojeno.  Učestvujemo u oko 80 radnih grupa za poboljšanje regulative, formirali smo  13 zajedničkih radnih grupa sa nadležnim ministarstvima i NBS... Kada kažemo da utičemo na određeni zakon to neki primaju sa strahom, ali radi se o pitanjima koja treba da olakšaju i pospeše poslovanje privrede - ukazao je Čadež.

Kao primer je naveo smanjenje naknade za flaširanu vodu, čime je proizvođačima omogućeno da ponovo budu konkurentni na tržištu. Čadež je podsetio na niz drugih inicijativa privrednika i PKS, koje su doprinele poboljšanju uslova poslovanja.

- Najvažnije je što smo vratili  privredu za sto za kojim se donose važne ekonomske odluke - poručio je on.

Čadež je ukazao da je u PKS promenjen pristup i odnos prema privrednicima, da se češće odlazi na teren, u kompanije.

- Imali smo više od 2.000 poseta kompanijama u Srbiji, direktno smo išli u preduzeća i nudili usluge i na osnovu iznetih problema oblikovali inicijative - objasnio je Čadež. Ukazao je da je PKS aktivna i na podršci privrednicima u pronalaženju partnera u inostranstvu i jačanju izvoznih poslova.

Po rečima Sande Savić, direktorke u "Hemofarmu" i predsednice Odbora Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS, aktuelno rukovodstvo PKS napravilo je suštinski preokret i dovelo do toga da se privreda nalazi za pregovaračkim stolom sa vladom i najvažnijim institucijama u zemlji.

- PKS  je postala centralna spona između privrede, vlade i svih institucija sa kojima zajedno pokušava da popravi poslovni ambijent - podvukla je Savić.

U protekle dve i po godine od donošenja novog zakona PKS je prerasla iz jednog birokratskog sistema u modernu poslovnu asocijaciju koja uspešno zastupa privrednike, pomaže kompanijama da se uključe u svetske tokove i tako utiče na bolje poslovne rezultate  i razvoj privrede, rekao je Miroljub Aleksić, vlasnik "Alko grupe" i predsednik parlamenta privrednika PK Beograd.

On je ocenio da je program za naredni period koji je predsednik PKS Čadež predstavio novoizabranim predsednicima regionalnih privrednih parlamenta, po meri privrede. 

Petrašin Jakovljević, generalni direktor "Metalca" iz Gornjeg Milanovca i predsednik parlamenta Regionalne komore Raškog i Moravičkog okruga ukazao je na ulogu komore u  rešavanju svakodnevnih problema privrednika, ali i  otklanjanju  razvojnih ograničenja  sa kojima se privreda suočava. 

Parlamenti privrednika imaće ključnu ulogu u novoj komorskoj organizaciji i aktivnostima. Njihov kapacitet je utoliko veći jer će privredu predstavljati upravo oni koje je privreda sama izabrala - u otvorenom demokratskom izbornom postupku u kome je svaki privrednik imao pravo i mogućnost da se kandiduje i u kome su za članove parlamenta izabrani privrednici koji su dobili najviše glasova i najveće poverenje svojih kolega.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online