Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
12:31
b92.net, Vestionline A

Srpska čokolada osvaja Rusiju: 80 odsto više

Novi pogon fabrike čokolade Neli otvoren je u Loznici, a investicija vredna tri miliona evra obezbediće 50 novih radnih mesta.

pixabay.com
Srbiji sigurno neće "manjkati" čokolade

Novi pogon će povećati proizvodnju fabrike za 80 odsto.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je proizvodni pogon fabrike i istakao da je ova kompanija primer preduzetništva kakvo treba da postoji mnogo više u Srbiji. 

- Porodično preduzeće u kome zajedno rade sve generacije, u kome su krenuli sami od svog kapitala i stigli od jednog do 300 zaposlenih. Vlada Srbije je ponosna na naše preduzetnike i trudimo se da radimo što bolje da im obezbedimo mogućnost plasmana u inostranstvo, ali i dobre i predvidljive uslove za poslovanje u Srbiji - rekao je Vulin novinarima prilikom otvaranja fabrike. 

On je naveo da će se vlada Srbije i nadalje truditi da izjednači subvencije i pomoć od države kada su u pitanju domaći i strani proizvođači na našem prostoru. 

- Želimo da omogućimo svima da se podjednako dobro razvijaju i traže puteve i za prodaju robe u zemljama bilo Cefta sporazuma bilo zajedno sa nezavisnim državama - rekao je Vulin. 

Ministar je dodao da su ovakve fabrike važne, jer čitavom svetu pokazuju koliko smo u stanju da proizvedemo i da se borimo na tržištu sa svetskom konkurencijom koja je velika. 

- Vlada Srbije je i do sada vođena politikom predsednika Vučića radila na tome da Srbija bude stabilna, sigurna, mirna i bezbedna zemlja. To je preduslov za bilo kakav privredni razvoj i njegov garant. Mi ćemo nastaviti da vodimo zemlju baš tako - naglasio je Vulin. 

On je dodao da iz političke proizilazi ekonomska stabilnost, proizvodnja i nova zapošljavanja. 

- Kada smo mi preuzeli odgovornost za upravljanje Srbijom nezaposlenost je bila 24 odsto, sada je 13. To je još uvek previsoko i daleko od naše želje da budemo ispod 10 procenata, ali to govori da idemo napred - zaključio je Vulin. 

Direktor fabrike Neli Mitar Obradović rekao je da je za ovu fabriku jako bitan izvoz u Rusiju, i da mu je drago što je vlada potpisnica sporazume o slobodnoj trgovini sa tom zemljom, kao i Cefta sporazuma koji omogućava prodaju proizvoda bez carine sa zemljama u regionu . 

- Za nas je izvoz u Rusiju jako važan, planiramo da najviše izvozimo u Rusiju. Ovim otvaranjem proširujemo asortiman na 40 vrsta čokolada i idemo napred - rekao je Obradović. 

Trgovinski predstavnik Ruske federacije, Andrej Nikolajevič Hripunov rekao je da je ovo dobar primer i za druga srpska preduzeća. 

- To je firma gde je zaposleno više stotina ljudi, porodica i to je dobar primer. Ja pozdravljam dobru saradnju sa Ruskom federacijom, ugovor o slobodnoj trgovini stvara dobre uslove za saradnju imajući u vidu Evroazijsku integraciju, on otvara nove mogućnosti ne samo u Rusiji, nego i u Belorusiji i drugim članicama ove integracije - istakao je Hripunov. 

On je dodao da se nada i očekuje otvaranju novih fabrika ne samo u Srbiji, nego i u Rusiji. 

- Vaši proizvodi veoma su popularni u Rusiji i ja se nadam da ćemo u budućnosti preći sa klasične trgovine na otvaranje novih radnih mesta u Srbiji i Rusiji - rekao je Hripunov. 

Direktor sektora za industriju Privredne komore Srbije, Miroslav Lutovac rekao je da su ovakve fabrike lepi primeri za sve one koji to hoće da vide. 

- Pokazujemo da je u Srbiji moguće kvalitetno raditi, sopstvenim sredstvima uz podršku, ali je jako bitno da ovu poruku pošaljemo mladim privrednicima koji razmišljaju da pokrenu svoju proizvodnju. Ovo je važno i za regionalni razvoj na kome insistiramo, a kada tome dodamo da je ova kompanija orijentisana na izvoz onda je to pravi biser u srpskoj privredi - rekao je Lutovac dodavši da je jako važno imati jasan cilj i proizvod. 

Fabrika konditorskih proizvoda Neli osnovana je 2007. godine i danas svoje proizvode izvozi u 12 zemalja i na tržište Rusije, Belorusije i Jermenije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online