Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.06.2017.
09:57
b92.net, Vestionline A

Pljušte ocene: Potvrda kreditnog rejtinga Srbije

Dve agencije za ocenu kreditnog rejtinga zadržale su ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB-.

pixabay.com
Prema procenama agencija BDP Srbije raste (Foto: Ilustracija)

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Standard and Poor's" zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB-, uz pozitivne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Agencija procenjuje da će BDP nastaviti da raste u periodu od 2017. do 2019. godine, i da će rast biti zasnovan pre svega na prilivu stranih direktnih investicija i većoj privatnoj potrošnji koja će biti podstaknuta rastom zaposlenosti, zarada i stabilnom prilivu doznaka. 

"Standard and Poor's" prognozira prosečan fiskalni deficit na nivou od oko 1,9 odsto za period 2017-2020. godine, s tim da će strukturna poboljšanja zahtevati dublje reforme javnog sektora i dalje restrukturiranje javnih preduzeća. 

Potvrda ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije od strane agencije "Standard and Poor's", odraz je procene da će Vlada Republike Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalnih i strukturnih reformi, a unapređenje kreditnog rejtinga će biti moguće ukoliko se nastavi uspešna primena fiskalne konsolidacije. 

Agencija "Standard and Poor's" smatra da uspešno završene revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom doprinose očuvanju poverenja investitora u Republiku Srbiju.

Takođe, uočava se i pozitivan trend u spoljnoj trgovini. 

Pored smanjenja deficita tekućeg računa, rejting agencija očekuje poboljšanje i u strukturi spoljnog duga i da će neto priliv direktnih stranih investicija u potpunosti pokriti deficit tekućeg računa platnog bilansa u narednom periodu.

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič Rejtings (Fitch Ratings) takođe je zadržala ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB- uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. 

Potvrda ocene kreditnog rejtinga Republike Srbije agencije Fič Rejtings odraz je procene da je Vlada Republike Srbije nastavila sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi što je doprinelo da deficit u 2016. godini bude na nivou od 1,3 odsto, navodi se u saopštenju. 

Agencije ističe da je odnos javnog duga i BDP pao po prvi put od 2008. godine, i da je udeo u javnoj potrošnji koji se odnosi na zarade pao ispod 10% BDP, dok su javna ulaganja porasla na 3,3 odsto BDP. 

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su mogućnost daljeg rasta privrede Republike Srbije u srednjem roku, fiskalna konsolidacija koja će dovesti do smanjenja odnosa javnog duga i BDP i kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti. Agencija takođe smatra da će nastavak pregovora za pristupanje Evropskoj uniji i uspešno sprovođenje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Republike Srbije, navodi se u saopštenju. 

Sa otvaranjem novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom i restrukturiranjem javnih preduzeća, stvorili bi se uslovi za dalje poboljšanje poslovnog okruženja. 

Fič Rejtings očekuje da će Vlada i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem fiskalnih reformi. Ova rejting agencija procenjuje da će fiskalni deficit biti na nivou od 1,3 odsto BDP u 2017. godini. 

Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na oko 4-5% u 2017. godini) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama. 

Ministarstvo je nešto ranije saopštilo i da je agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Standard and Poor's" zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB-, uz pozitivne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online