Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
15:20
www.dw.com A

Nemački giganti u šoku: Biće svašta, možda i rat

Zbog sukoba u arapskom svetu, u Nemačkoj se sada, zbog katarskog novca u nemačkim kompanijama, naveliko spekuliše.

pixabay.com
 

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel strahuje da bi moglo svašta da se desi, pa čak da bi mogao da izbije i rat.

Ministar spoljnih poslova Katara Mohamed bin Abdulrahman al Tani trenutno ima problema u dijalogu sa svojim susedima od kako su oni, pod vođstvom Saudijske Arabije, zatvorili granice prema Kataru jer ta zemlja navodno podržava terorističke organizacije. 

"Moramo da pronađemo rešenje i pre svega ukinemo blokadu mora i vazdušnog prostora", poručuje Gabrijel sukobljenim vladama. U Nemačkoj ima onih koji priželjkuju da ministar spoljnih poslova ne uzima Katar tako otvoreno u zaštitu. Ali za to postoje razlozi.

Nemački interesi

- Velike su investicije Katara i Saudijske Arabije u Nemačkoj i nije u interesu da te dve strane i u Evropi rade jedna protiv druge - smatra Ulrike Frajtag. Očigledno Nemačka stoga pokušava da se ne stavlja samo na jednu stranu.

Katarski novac u Nemačkoj

Posebno se zbog katarskog novca u nemačkim kompanijama sada naveliko spekuliše. Da li to može da bude razlog da možda Simens povuče svoja postrojenja iz Saudijske Arabije? Kakva taktičku važnost ima udeo Katara u Dojče banci? 

U nadzornom odboru Folksvagena su čak dvojica Kataraca. Šta bi se desilo ako bi Katarcima zbog blokade odjednom bio potreban njihov novac? I šta strani kapital znači za Nemce ukoliko se na međunarodnom planu potvrde sumnje da Katar podržava terorizam? 

Privrednici čekaju na rasplet i nastavljaju poslovanje kao i do sada na Arabijskom poluostrvu. 

- Mislim da su rizici za kompanije zapravo veoma mali - kaže Martin Klajn, stručnjak za međunarodne ekonomske odnose sa univerziteta u Haleu.

On je uveren da Katar nema privrednog, ni političkog interesa da menja svoje investicione planove. Klajn ne veruje da bi novac iz Persijskog zaliva mogao da ugrozi velike nemačke kompanije.

Iako je u prošlosti očigledno bila veća podrška Saudijskoj Arabiji, sada bi sa time jednostavno trebalo da se prekine. Jer Saudijska Arabija je preko Katara otvorila regionalni sukob sa Iranom. Ta zemlja tvrdi da nema problema sa terorizmom, ali uveliko finansira islamističke aktivnosti u drugim zemljama, tvrde nemački stručnjaci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online