Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
16:32
Vestionline A

Nemačke kompanije u Beogradu traže partnere iz regiona

Dan dobavljača Zapadnog Balkana okupiće u Beogradu 31. maja, u hotelu Crowne Plaza, 142 kompanije iz celog regiona, od Slovenije do Albanije, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Tanjug
U Beogradu skup 142 kompanije, od Slovenije do Albanije: Marko Čadež

Kako je saopšteno, ovo je treća nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u regionu Zapadnog Balkana, a nakon skupa u Minhenu prošle godine, i Dortmunda godinu dana ranije, PKS zajedno sa Nemačkom privrednom komorom i Udruženjem za upravljanje materijalima i logistiku, predstaviće 24 nemačke kompanije koje traže partnere iz regiona.

- Uspeli smo da dovedemo dobavljače iz zemlje i regiona u Beograd, a na skupu će 142 kompanije iz celog regiona, od Slovenije do Albanije, kao i 50 kompanija iz Srbije moći da se povežu i predstave svoje firme - ističe Čadež.

On kaže da je ovaj skup ujedno i transfer znanja, te da je selekcija koju su nemačke firme obavile bila stroga, ali da upravo to, kaže, omogućava da naše firme uđu u "prvu svetsku biznis ligu".

- Više od 400 kompanija prijavilo se na poziv PKS za dobavljače, a selekcija je bila stroga od strane Nemaca, tako da je prošla svaka treća prijavljena kompanija. Kada ispunite te procedure, kontrolu kvaliteta, kvalitet proizvoda, koju Nemci traže, onad ste praktično savladali nauku izlaska na veliko tržište i možete da budete konurentni sa bilokim na svetu - kaže Čadež i objašnjava da Komora godinama organizuje Dan dobavljača u ražličitim oblastima, od tekstilne do elektro i prehrambene industrije.

Nemačke kompanije su ovog puta zainteresovane, pretežno za dobavljače iz sektora metaloprerade, proizvodnje delova za autoindustriju, prerade plastike i drugo. 

Čadež je istakao da su srpska preuzueća sposobna da proizvedu kvalitetan proizvod, a ono gde je nedostatak, kaže, jesu procedure, procesi kontrole kvaliteta, procesi unutar proizvodnje.

On je rekao da Nemci uglavnom daju specifične zahteve o tome kakav im je proizvod potreban, sa svim crtežima i detaljima, nakon čega kompanija pita da li to dobavljač može da uradi, a potom, proveravaju procedure u fabrici i ako to sve to prođe, kaže, dolazi do razgovora.

Na skupu je plan da se održi i oko 300 B2B sastanaka, odnosno, ugovorenih pojedinačnih susreta privrednika.

Srbija će se predstaviti sa 50 firmi, Bosna sa 36, Hrvatska sa 21, Makedonija sa sedam, Albaniju će predstaviti tri firme, sa Kosova će doći predstavnici dve kompanije a iz Crne Gore tri preduzeća.

Saradnja PKS sa nemačkim Udruženjem za logistiku i nabavke (BME) koje okuplja oko 9.000 kompanija kojima naše firme mogu biti dobavljači, od neprocenjivog je značaja i pruža ogromne mogućnosti za našu privrede, kažu u Komori.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online