Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
15:49
Vestionline A

Zelena energija prva onlajn platforma za trgovinu biomasom - 19. digitalni servis PKS

Privredna komora Srbije promovisala je danas novu digitalnu uslugu - prvu onlajn platformu za trgovinu biomasom u Srbiji, web portal "Zelena energija"(zelenaenergija.pks.rs), sa ciljem da se uspostave standardi u ovoj oblasti, unapredi i poveća trgovina, i objedini ponuda. Do kraja godine preko portala trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Privredna komora Srbije

Portal je deo Projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga PKS, UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije. U okviru portala omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrstama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije. Portal „Zelena energija" kreiran i kao informacioni portal koji sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, zakone, podzakonske akte, propise, standard, kao i nadležnosti institucija, projekte i izvore finansiranja, ali i stručne radove i baze učesnika na tržištu, oglase i druge informacije važne za poslovanje u Srbiji u tom sektoru.

Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, rekao je da je ovo prva onlajn platforma za trgovinu biomasom u Srbiji i regionu, ali i jedna je od malobrojnih u Evropi.  Podseća da je portal "Zelena energija" deo projekta digitalizacije usluga PKS-a i da je to 19. digitalni servis komore.

- Digitalizaciju usluga postavili smo kao jedan od ključnih prioriteta jedinstvenog komorskog sistema i za nepunih godinu dana od uvođenja prvih elektronskih servisa u tome smo postali lider u regionu - istakao je Miletić.

Portal Zelena energija koristan je alat za razvoj tržišta biomase, koje u Srbiji praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni, dok biomasa predstavlja 65 odsto ukupih potencijala za razvoj energije iz obnovljivih izvora.

- Onima koji će ubuduće trgovati biomasom i energentima iz biomase - potencijalnim korisnicima portala i potencijalnim učesnicima ovog tržišta, a reč je o više od 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiće brže pronalaženje relevantnih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima - objasnio je potpredsednik PKS.

Miletić očekuje da će postojanje ovakve baze znanja ubrzati i u narednom periodu uvećati investicije u ovoj oblasti, što je posebno važno jer je od 2,3 milijarde evra očekivanih investicija u obnovljive izvore do 2020 godine, za sada realizovano tek oko 10 odsto.

Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike ukazao je da potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji nije dovoljno iskorišćen i da je prioritet Vlade da se u narednom periodu više koriste kako bi se dostigao plan da njihov udeo u bruto finalnoj potrošnji dostigne 27 odsto.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović kazao je da već nekoliko godina taj program Ujedinjenih nacija za razvoj, uspešno sprovodi projekte oko obnovljivih izvora energije u Srbiji, podsetivši da su PKS i UNDP u 2015. potpisali sporazum o dodeli granta za razvoj i uspostavljanje veb portala za obnovljive izvore energije. Najavio je dalju podršku UNDP ovakvim programima.
Portal "Zelena energija" treba da pomogne u izgradnji i podizanju kapaciteta u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, unapredi konkurenciju i poveže učesnike na tržištu biomase - investitore, projektantske kuće, izvođače radova, distributere opreme, banke, vladin i civilni sektor.  Portal i prateće platforme omogućiće kupcima biomase da obezbede pouzdanije snabdevanje, a prodavcima da pristupe širem tržištu i lakše reše pitanje neprodatih zaliha.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online