Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
09:39
Vestionline A

Sajam privrede u Mostaru važna karika regionalne saradnje

Štand srpske privrede na Međunarodnom sajmu u Mostaru posetili su predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, hrvatski premijer Andrej Plenković i članovi predsedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović. Nastup srpskih kompanija organizovala je Privredna komora Srbije.

Tanjug
Otvaranje Medjunarodnog sajma privrede u Mostaru: Mladen Ivanić, Aleksandar Vučić i Marko Čadež

Međunarodni sajam privrede u Mostaru prerastao je u nezaobilaznu tačku regionalne saradnje, jer su privrednici prepoznali značaj povezivanja i zajedničkih aktivnosti, ocenio je Marko Čadež, predsednik PKS koji predvodi privrednu delegaciju na sajmu u Mostaru.

- Svesni smo da su naša tržišta mala i da moramo da nađemo put da kompanije sarađuju, ne samo kroz međusobnu trgovinu, već da izlaze zajedno na druga tržišta, da investiraju, sklapaju poslove i osnivaju zajedničke holdinge i preduzeća - rekao je Čadež.

Predsednik PKS istakao je da je prisustvo na sajmu predsednika Crne Gore, premijera Hrvatske i Srbije dalo pozitivan signal jačanju regionalnih privrednih veza, što je prioritet i privrednih komora regiona.

Čadež je podsetio da je Komora na sajam u Mostar dovela 50 kompanija, tri puta više nego prošle godine, kao i da je prisutno 11 firmi namenske industrije, koje nastupaju u hali namenjenoj toj privrednoj grani.

Tanjug
 

Tokom boravka u Mostaru predsednik PKS, sastao se sa predsednicima privrednih komora regiona okupljenih  u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana u sklopu pripremnih aktivnosti za učešće na predstojećem Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu.

Na sastanku je postignuta načelna saglasnost predsednika komora zapadnobalkanske šestorke da se uđe u proces formiranja stalnog Sekretarijata Komorskog investicionog foruma u Trstu kao doprinos poslovne zajednice regiona Berlinskom procesu.

Čadež je u Mostaru uručio predsedniku Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (BiH) Brunu Bojiću Plaketu PKS za doprinos ekonomskoj saradnji u regionu. 

Na sajmu u Mostaru koji se održava od 4. do 8. aprila, najviše firmi iz Srbije je iz agrobiznisa, a predstavljaju se i proizvođači opreme i alata, kao i preduzeća iz oblasti građevinarstva, tekstilne, mašinske, elektro i farmaceutske industrije, energetike i drugih privrednih grana koje imaju potencijal za jačanje saradnje sa zemljama regiona. 

Poseban  kvalitet ovogodišnjeg sajma u Mostaru je specijalizovana  izložba u okviru mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope na kojoj će proizvođači vina i vinogradarske opreme iz celog regiona  promovisati svoj  proizvodni program  i objedinjenu vinsku  ponudu radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima  sa fokusom na kineskom.

Sajam je okupio izlagače iz 30 zemalja, zemlja partner je Hrvatska, a manifestaciju prati više od 400 akreditovanih novinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online