Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.01.2017.
16:48
Vestionline A

Evo ko najlakše dolazi do posla u Srbiji

Analiza tržišta rada za 2016. godinu prema podacima sa sajta Poslovi.infostud.com pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, administracija, mašinstvo i elektrotehnika.

pixabay.com

U 2016. godini na sajtu je objavljeno gotovo 24 000 oglasa, što je za 29% više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 205.000 kandidata. Prosečni broj prijava po konkursu u prethodnoj godini iznosio je 98. Na 5.30% objavljenih oglasa poslodavci su označili da se na njih mogu prijaviti i osobe sa invaliditetom. 

Najviše oglasa u trgovini

Što se tiče kategorija u kojima je najviše objavljenih oglasa, situacija je slična kao i prethodne godine. Najviše postavljenih konkursa tokom 2016. godine bilo je u oblasti: trgovina/ prodaja, IT, administracija, pa potom mašinstvo i elektrotehnika. 

Najčešće raspisivani oglasi za radna mesta: prodavac, komercijalista, administrativni radnik, vozač i telefonski operater. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i PHP programer. 

Na stranom jeziku objavljeno je 6630 oglasa u kojima je preduslov za konkurisanje za radnu poziciju bilo poznavanje traženog jezika. Najčešće je to bio engleski jezik, potom nemački i mađarski. 

IT-jevci i dalje na ceni 

Radna mesta iz IT sfere na kojima je ponuda poslova od bila veća od interesovanja kandidata su: JAVA Programer, .NET Developer, PHP programer, iOS Developer i Android Developer. 

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali: kuvari, automehaničari, frizeri, diplomirani inženjeri elektrotehnike i vozači. 

Sa druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2016. godine bilo teže pronaći posao su: poljoprivredni tehničar, turistički vodič, kontrolor prodaje i saradnik za unapređenje prodaje. 

Korisnici sajta najčešće su svojim prijateljima preporučivali oglase sledećih kompanija: NIS a.d., Coca Cola Hellenic Srbija d.o.o., Lidl Srbija KD, Keprom d.o.o. i Telenor d.o.o. 

Kandidati sa srednjom stručnom spremom najtraženiji 

Poslodavci su tokom 2016. u 60% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata imalo je visoku stručnu spremu. Svaki treći kandidat ima 10 i više godina radnog iskustva, dok onih sa od 1 do 3 godine ima 23%. Bez ikakvog radnog iskustva na slobodna radna mesta konkurisalo je skoro 7% kandidata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online