Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.06.2010.
14:34
Tanjug A

Cvetković otvorio nove pogone Galenike

Premijer Mirko Cvetković otvorio je danas novu fabriku čvrstih farmaceutskih proizvoda u zemunskoj Galenici, vrednu više od 50 miliona evra.

Premijer je tom prilikom istakao da će "Galenika", uz podršku Vlade Srbije i iz svojih razvojnih kapaciteta, postati konkurentnija na domaćem tržištu i povećati izvoz.

Povećna proizvodnja lekova

 

Generalni direktor "Galenike" Nenad Ognjenović rekao je da je kapacitet nove fabrike oko dve milijarde tableta i 100 miliona kapsula godišnje. On je naveo da je nova fabrika od velikog istorijskog, poslovnog i razvojnog značaja za kompaniju i celu privredu. Ognjenović je podsetio da "Galenika" danas proslavlja 65 godina od osnivanja i da je otvaranje pogona jedan od najboljih način da se taj jubilej obeleži.
Direktor "Galenike" naglasio je i da je nova investicija 'potvrda stabilnosti kompanije i njene modernizacije" i dodao da je nova fabrika izvozno orijentisana. Plan je da se, pored domaćeg i regionalnog tržišta, obezbedi plasman i u drugim delovima sveta.

Vlada podržava izvoznu orijentaciju "Galenike", ali i drugih preduzeća jer je uvećanje eksporta i promena strukture bruto društvenog proizvoda njen cilj, naglasio je Cvetković.


Srbija od početka godine beleži povoljne rezultate kada je reč o rastu izvoza, ukazao je Cvetković i dodao da je u prvom kvartalu ove godine rast eksporta iznosio, u proseku, 18 odsto, a u pojedinim mesecima isporuke na strano tržište su bile veće i za više od 20 procenata.

Cvetković je fabriku otvorio u prisustvu predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, zamenika premijera i ministra policije Ivice Dačića, potpredsednika vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, zamenika gradonačelnika Beograda Milana Krkobabića i drugih zvanica.

Ministar Dinkić rekao je da je Vlada Srbije definitivno odustala od privatizacije "Galenike" i ocenio da Srbija ima dovoljno potencijala da razvija vlastitu farmaceutsku industriju.


"Verujemo da će sa novom investicijom 'Galenika' postatiti konkurentnija nego do sada i da će se vratiti na stare staze slave koju je imala u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Dinkić i dodao da vlada pokušava da pruži kompaniji svu neophodnu podršku za izvoz na strana tržišta, posebno na tržišta Afrike i Azije.


Dačić je kazao da je otvaranje novog pogona "Galenike" nova razvojna šansa koja toj kompaniji otvara put da postane regionalni lider u farmaceutskoj industriji, te da je posebno pohvalno to što je investicija realizovana u uslovima ekonomske krize.


"U uslovima ekonomske krize investirati 55 miliona evra jeste za svaku pohvalu i dokaz je da postoji dobar način promišljanja razvojne politike", rekao je on i ocenio da ovakvi projekti od dalekosežnog značaja predstavljaju mnogo veći podvig nego u drugim, normalnijim vremenima.

Dinkić: Nema povećanja PDV-a

 

Dinkić je danas izjavio i da u naredne dve godine, odnosno do kraja mandata aktuelne vlade, neće biti promene stope PDV niti promena u oporezivanju plata.

"U naredne dve godine ne očekujem nikakve promene, niti u stopi PDV, niti u oporezivanju plata. Porezi se neće menjati do kraja mandata ove vlade", rekao je Dinkić novinarima. On je dodao da Ministarstvo finansija razmišlja o poreskoj reformi, ali da je izvesno da nikakvih promena u poreskim zakonima neće biti do kraja mandata vlade. Dinkić kaže da izjavu ministarke finansija Diane Dragutinović, o povećanju PDV i promeni oporezivanja plata, treba shvatiti u dugoročnom kontekstu, navodeći da nije loša ideja da se smanji oporezivanje rada, a poveća oporezivanje potrošnje. "Ali, imajući u vidu sadašnje stanje i relativno ubrzanje oporavka srpske privrede, sada ne treba ništa dirati, nego eventualno razmišljati o promenama kada se slegnu potresi od ekonomske krize", poručio je  Dinkić.


Predsednica Skupštine Srbije je pozdravila odluku Vlade Srbije da ne privatizuje kompaniju "Galenika", te napomenula da rad te kompanije u proteklih 65 godina pokazuje da sve što vredi i opstaje.


"Od perioda kada je 'Galenika' bila mala radionica sa 43 uposlenih do danas kada ima 3.000, postoje razlozi da verujemo da sve što vredi i opstaje", rekla je ona i dodala da "Galenika" svojim naučno-istraživačkim radom doprinosi poboljšanju kvaliteta života građana i produžetku života.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online