Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.06.2010.
12:00 >> 21:16h
N. S. Preradović - Vesti A

Hipoteka za vratom milion i po Srba

Srpska privreda je na izdisaju, a pod hipotekom je oko 320.000 objekata preduzeća i građana. Indirektno pod hipotekom, bilo nad sopstvenom imovinom ili imovinom firmi u kojima rade i prehranjuju svoje porodice, jeste više od milion i po ljudi, kaže za "Vesti" Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

Kada bi banke odlučile da prodaju hipoteke, više od 50 odsto imovine srpskih preduzeća bi prešlo u vlasništvo trećih lica. Preduzeća su u dubiozi, jer se bore sa velikom nelikvidnošću, koju nisu uspela da poprave ni prošlogodišnjih uzimanjem subvencionisanih kredita.

Sve više nezadovoljnih radnika: Jedan od štrajkova u Srbiji
 


- Ne postoji povoljan kredit, pogotovo ne preduzeću koje je u krizi. Lane su domaće firme uzele više od 900 miliona evra subvencionisanih kredita, a sada 300 miliona evra dospeva za naplatu. Niko nema te pare - kaže Knežević.

Giganti najzaduženiji


Jovan Ranković, ekonomista, kaže da u Srbiji ima oko 98.000 preduzeća, od čega 900 velikih. Upravo ova velika preduzeća su i najzaduženija.


- Preduzeća koja posluju sa gubitkom zahtevaju sanaciju, a ne nova zaduživanja. To ministru ekonomije nije jasno i zato smo i došli u ovako katastrofalnu situaciju u kojoj se zadužena preduzeća nanovo zadužuju - kaže dr Ranković.


Iako se čini da je jedini spas reprogram dugova, naš sagovornik kaže da to samo znači novo povećanje zaduženosti.


Dodatnoj propasti privrede doprinelo je i drastično slabljenje domaće valute. Primera radi, ukoliko vrednost dinara padne za tri odsto, privreda gubi 120 milijardi dinara.
Razlozi za ovakvu propast privrede nisu od juče, a osnovni je lažno stvorena tražnja u prethodnim godinama. Naime, zbog obilnih prihoda od privatizacije, ino-kredita i doznaka, građani Srbije su bili u prilici da više troše i time stvore sliku o lažnoj tražnji.
Sada, kada su prihodi od privatizacije usahli, ino krediti sve tanji, kupovna moć je smanjena za 50 odsto.


Preduzeća i ono malo što proizvedu nemaju kome da prodaju, a računi oko 80.000 firmi su u blokadi. Od početka godine 40.000 ljudi je izgubilo posao - navodi Knežević.


Postavlja se pitanje ima li spasa srpskoj privredi. Jedino rešenje je, smatra Knežević, u generalnom spremanju zemlje.


Reforma javnog sektora, smanjenje javne potrošnje i borba protiv sive ekonomije su neobični važni. U zemljama EU siva ekonomija je zastupljena sa 10 do 15 odsto, dok je u našoj zemlji taj procenat čak i 50 odsto.


Firme duguju bankama 987,18 milijardi dinara, a kašnjenje je premašilo 12 odsto. Građani Srbije su revnosniji u plaćanju pa je zasad kašnjenje premašilo tri odsto (dug građana je oko 430 milijardi dinara).
 

Urušavanje fabrika


Koliko je urušavanje privrede najbolje pokazuje podatak da je u bivšoj SFRJ poslovalo 66 fabrika obuće, a svaka je u proseku zapošljavala po 2.000 radnika. Danas ne postoji nijedna veća fabrika obuće u Srbiji. Još drastičniji primer je niške oblasti, gde ne radi ništa osim fabrike duvana - navodi dr Ranković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online