Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.10.2016.
17:50
Vestionline A

Siromašni stoj: Ovde je najveće skladište zlata na svetu

Duboko u švajcarskim Alpima, blizu avionske piste za privatne avione, nalazi se stari vojni bunker sa trezorom. Tu je možda najveće skladište zlata na svetu.

Reuters
Nije sve u novcu, ima nešto i u zlatu...

"Ulaz u bunker čuva čuvar koji ima i pancir. To su metalna vrata ugrađena u granitnu stenu na kraju uskog seoskog puta", piše "Blumberg".

Nakon prolaska kroz još dvoja vrata, stiže se do masivnog metalnog portala od 3,5 tone koji se otvara jedino unošenjem sigurnosnog koda, uz skeniranje zenice i sistema za prepoznavanje lica. Iza tih bezbednosnih punktova nalazi se ulaz u tunelski lavirint koji je nekad koristila švajcarska vojska. 

Zbog straha za sopstvenu bezbednost, vlasnik trezora je želeo da ostane anoniman. Plaši se čak i objave imena njegove kompanije jer bi to moglo da privuče potencijalne lopove. Odbio je da odgovori na pitanje koliko pažnje posvećuje proveri klijenata, međutim, kaže da mnogi koji dođu, padnu na njegovom sigurnosnom testu. 

- Na svakog klijenta koga prihvatimo, odbijemo jednog ili dva. Ne želimo probleme - kaže on. 

Posle finansijske krize 2008. godine, potražnja za trezorima za čuvanje zlata dramatično je porasla. Mnogi bogataši u zlatu vide sigurniju alternativu bankama ili rizičnim investicijama. 

Za ilustraciju klijanteli koja koristi ove usluge, može poslužiti okruženje gorepomenutog privatnog aerodoma čiji vlasnik tvrdi da poseduje najveći trezor zlata na svetu za privatne korisnike. U blizini avionske piste smešten je VIP i nekoliko luksuznih apartmana. 

Zidovi apartmana obloženi su luksuznim starim drvetom, podovi su napravljeni od južnoafričkog kvarca, čvrstog kamena od kristala mozaičke teksture, koji se savršeno dopunjuje sa izbledelim sivim drvetom, piše novinar. 

Apartmani su opremljeni sa mnogo luksuznih detalja, od ogromnih kupatilskih ogledala do televizora koji se uvlače u plafone ili zidove.

Vlasnik trezora je tako omogućio klijentima mesto gde mogu da jedu i spavaju, jer mnogi ne žele da ostave tragove kreditnih kartica i ličnih dokumenata u nekim obližnjim hotelima i restoranima. 

SAD su 2010. godine donele Zakon o oporezivanju stranih računa. Prema njemu, banke su obavezne da predaju podatke o američkim poreskim obveznicima od 1. jula 2014. godine, a podatke o pravnim licima od drugog kvartala 2015. godine. Donošenje novog zakona je obavezalo švajcarske banke da pažljivo proveravaju svoje klijente, pa ne čudi da je ova nova industrija privatnih skladišta doživela procvat. 

Ovo nije jedini bunker, privatni preduzetnici su otkupili nekoliko stotina bunkera Oružanih snaga Švajcarske i preuredili ih za čuvanje zlata, piše Blumberg.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online