Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.06.2010.
11:00
Tanjug A

Tajkun nema platu pa ne plaća ni porez

Srpski zakoni omogućavaju tajkunima i vlasnicima kompanija da ne plaćaju porez, jer se dobit od dividendi ne računa kao dohodak građana. Tako mnogi koje je predsednik prozvao za "ekonomski patriotizam“ ili nisu domaći rezidenti ili nemaju platu, a milioni koji idu preko dividendi ne bivaju oporezovani.

Slobodan Milosavljević

"Srpskim biznismenima, koji na domaćem tržištu posluju preko "of šor" kompanija iz inostranstva, trebalo bi oporezovati prihode od dividendi kao deo koji ulazi u osnovicu za porez na dohodak građana“, rekao je za Tanjug ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Svake godine utvrđuje se gornji iznos zarade do koga se ne plaća porez na lična primanja i ta granica je prošle godine iznosila oko 1,6 miliona dinara. Veliki broj najimućnijih ljudi u Srbiji ili uopšte nisu platili taj porez, zato što su rezidenti (prijavljeno mesto prebivališta) nekih drugih država, ili najveći deo ličnih primanja imaju kroz prihode od dividendi, odnosno od vlasništva.

Moral umesto zakona

 

Kako zakon ne zabranjuje ni u Srbiji, kao ni na drugim mestima u svetu, "of šor" poslovanje, Milosavljević smatra da u situaciji teške ekonomske krize treba da deluje poslovni moral koji nalaže da se što veći broj poreskih dažbina plaća u Srbiji, kako bi se ublažili efekti krize, sačuvala radna mesta i životni standard građana.

Prihodi od dividendi ne ulaze u lična primanja i oporezovani su sa 10 odsto, podsetio je ministar Milosavljević.

"Drugim rečima, to znači da vlasnici velikog biznisa imaju ili male plate ili možda ne primaju platu, nego praktično primaju kroz dividendu ono što njima pripada i na taj način ovu obavezu poreza na lična primanja ili u minimalnom iznosu plaćaju ili je čak ne plaćaju", kazao je ministar trgovine.

Milosavljević predlaže da i prihodi od dividendi uđu u oporezivi deo ličnih primanja, istovremeno izražavajući ubeđenje da će uvođenjem tog načina oporezivanja republički budžet biti puniji, a poreski teret ravnomernije raspoređen u zavisnosti od ekonomske snage poreskih obveznika.

Veliki akcionar: Miroslav Mišković

Mali akcionari u borbi za svoja prava

Na opasku da bi time bili nepravedno oporezovani mali akcionari i građani koji su dobili besplatne akcije velikih javnih preduzeća, Milosavljević je objasnio da se danas prihod od dividendi oporezuje sa 10 odsto, ali on ne ulazi u ukupna lična primanja građana na godišnjem nivou.

"Obični građani, mali vlasnici besplatnih akcija, najčešće nemaju godišnju zaradu veću od 1,6 miliona dinara, tako da se ovo ne bi odnosilo na njih, već na vlasnike velikih kompanija, na velike akcionare koji primaju stotine hiljada evra ili milione evra po osnovu vlasništva nad kompanijama ili akcijama kompanija i banaka", pojasnio je ministar trgovine.

 

 

 

Srbija malo manji "poreski raj“


Milosavljević je rekao da je Vlada Srbije u proteklih nekoliko godina napravila ozbiljne pomake u poboljšanju atraktivnosti Srbije za privlačenje investicija, navodeći da je stopa poreza na dobit korporacija u našoj zemlji 10 odsto, što je svrstava među najnižima u Evropi. Porez na zarade iznosi 12 odsto, iznos poreza na dodatu vrednost od uvođenja je 18 odsto, odnosno osam procenata za pojedine vrste roba, a tu su i poreska oslobađanja za nove investicije, stimulansi za zapošljavanje koji iznose od 2.000 do 10.000 evra po svakom novom radnom mestu, kao i posebni podsticaj za ulaganje u nedovoljno razvijena i nerazvijena područja Srbije.

 

 

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online