Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 25.09.2016.
02:10
Vestionline A

"Igra boga" odlazi predaleko? Sprema se menjanje zdravog embriona

Naučnik Fredrik Laner sa Karolinskog instituta u Švedskoj saopštio je da pokušava da izmeni gene zdravih ljudskih embriona kako bi proučio kako geni regulišu svoj inicijalni razvoj.

pixabay.com
Dokle će se ići u eksperimentima?

Laner će koristiti CRISPR tehniku, koju je časopis Science 2015. proglasio naučnim probojem godine.

O njoj su u svojoj tada objavljenoj studiji pisali kineski stručnjaci, koji su vršili istraživanja isključivo na oštećenim embrionima koji nikad ne bi mogli da se razviju u čoveka.

CRISPR tehnika služi poput neke vrste molekularnih makaza, pomoću kojih je moguće seći i menjati ljudski genom.


Ukoliko svoje planove sprovede u delo, Laner će ući u istoriju kao prvi naučnik koji je izmenio zdravi ljudski embrion.

On je u intervjuu za NPR naveo da bi naučnici, ukoliko im zaista pođe za rukom da utvrde kako funkcioniše sistem rane ćelijske regulacije, mogli da iskorene razne ljudske bolesti, poput dijabetesa, različitih tipova slepila i Parkinsonove bolesti.

Utorak 27.09.2016. 15:42
Mislim da bi se igra bogova vise svodila na huskanje plemena na masovne genocide u ime imaginarnih likova iz mitologije. Kongenitalni kardio-vaskularni defekti, sklonosti ka raznim oblicima karcinoma, sklonosti ka raznim neuroloskim poremecajima, anemije, alergije, dijabetes, fizicki defekti, brzo skracivanje telomera....itd. Sve su to samo neke stvari koje na ovaj nacin mogu postati stvar proslosti. Sa svakim sledecim korakom, svaka sledeca generacija mora prvo da se buni protiv promena i napretka, ono sto mi danas uzimamo zdravo za gotovo, nasi preci su smatrali novim i strasnim i naravno bunili se. Svaka terapija, svaka vakcinacija, operativni zahvat, tehnologija koja se koristi pritom.....je vestacko ispravljanje prirode. Pre svega toga prosecan zivotni vek nije bio ni 1/3 ovog danas, a mnogi, ukljucujuci i vecinu onih koji se stalno bune za sve novo, ne bi ni bili zivi.
Utorak 27.09.2016. 15:44
Ovde se izgleda malo ko razume u osnove genetskih istrazivanja i dostignuca. Ali dobro, ljudi pisu sta im se svidja, a sta ne. Kako zamisljaju idealan svet. To je legitimno. Uzgred receno, CRISPR makaze su tehnika je izgleda vec prevazidjena. Zasto? Pa to je tehnika pokusaja i eliminacije (motor brisaca stakla u automobilu zamenis drugim i cekas kisu da vidis sta ce se desiti...???, pa ako nema efekta opet tako isto u nedogled), a ne smisljena tehnika genetske rekonbinacije. Umesto toga se pojavila nova metoda koja gene tretira kao saltere koji jednostavno pale i gase neke funkcije (bez isecanja i ubacivanja tudjih "motora"). Ova nova tehnika, kako kazu autori, funkcionise vec u oko 50% slucajeva, dok CRISPR u manje od 5% slucajeva. Ali to su druge i duge teme..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online